Nieuwe omroep voor de Nederlands-Indische gemeenschap
Vanaf 25 augustus kunnen leden zich aanmelden voor de nieuwe Omroepvereniging Bersama. Een omroep die als doel heeft programma’s te maken waarin het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed centraal staat.
De nieuwe omroep is zowel bedoeld voor de Nederlands-Indische gemeenschap (die op dit moment uit bijna 2 miljoen mensen bestaat) als de rest van Nederlandse samenleving. Omroep Bersama is een initiatief van Nadadja Kemper en San Fu Maltha.
In Nederland wonen bijna twee miljoen mensen met voorouders uit de Nederlands-Indische gemeenschap, zoals Indische Nederlanders, Totoks (Witte Nederlanders die generaties lang in Nederlands-Indië hebben gewoond), Peranakan-Chinezen, Molukkers, Papoea’s, Toegoenezen, Belanda’s Hitam en Timorezen. Zij voelen zich verbonden met Nederland, maar vragen zich ook nog steeds af waarom ‘hun’ cultureel erfgoed zo weinig in de Nederlandse media aan bod komt.
Het idee om een eigen omroep te starten zingt dan ook al jaren rond in deze gemeenschap, vooral nu blijkt dat de eerste generatie van deze gemeenschap met het verstrijken van de jaren steeds kleiner wordt. Ook blijkt dat met name de generaties die in Nederland geboren zijn, in steeds grotere getale zoeken naar de oorsprong van hun wortels.
Daarom hebben de twee initiatiefnemers samen met een grote groep gelijkgestemden de krachten gebundeld en Omroep Bersama (wat ‘samen’ betekent in het Indonesisch) opgericht. Om een uitzendlicentie te krijgen, zijn er voor 31 december 2020 50.000 leden nodig. Lid worden kan daarna uiteraard nog steeds, maar deze worden niet meer meegeteld voor de benodigde 50.000 leden.
Doelstelling
Doel van Omroepvereniging Bersama is het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed te behouden en te verspreiden onder iedereen die hier interesse in of verbinding mee heeft. Het beoogt een (niet-politieke, niet-religieuze) moderne, culturele media organisatie te zijn. Eén die inclusief is en verbindt door zowel alle groepen mensen die te maken hebben gehad met deze meer dan 400 jaar lange geschiedenis, als de mensen die (nog) niet bekend zijn met deze geschiedenis samen te brengen.
De omroep richt zich op een brede leeftijdsgroep, waarbij speciale aandacht gegeven zal worden aan de derde en vierde generatie. Om een zo groot mogelijke groep mensen in aanraking te brengen met het Nederlands-Indisch erfgoed, wil de omroep in oprichting wekelijks Nederlands-Indische culturele programma’s aanbieden via de televisie-, radio- en online-kanalen van de NPO.
Ledenwerving
De initiatiefnemers denken dat er niet alleen onder de grootste minderheid van Nederland veel belangstelling bestaat voor een nu nog ontbrekende brede programmering op het snijvlak van cultuur, amusement en geschiedenis. Een programmering waarin de rijke Nederlands-Indische cultuur en de mens daarachter altijd centraal zal staan.
San Fu Maltha, zelf ook van Indo-Chinese afkomst, hoopt het benodigde aantal van 50.000 nieuwe leden voor het eind van dit jaar te behalen: “Nu is het moment waarop we de kans moeten grijpen om eindelijk aan onszelf en aan de rest van Nederland op een moderne, onderscheidende manier iets te vertellen over ons cultureel erfgoed en onze geschiedenis. Zonder geschiedenis is er immers geen erfgoed”.
De werving van nieuwe leden loopt via de website www.omroepbersama.nl.
Bron: Bersama/BM