Nieuwe reeks Teledoc Campus vanaf 23 september op NPO 2
vrijdag 20 september 2024

Nieuwe reeks Teledoc Campus vanaf 23 september op NPO 2

Op maandag 23 september start op NPO 2 de tiende reeks Teledoc Campus met elf nieuwe titels. Dit succesvolle project van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds biedt jonge regisseurs en producenten de kans om ervaring op te doen met korte, filmische documentaires.

Jeanine Hage, Directeur CoBO, geeft een toelichting op het Teledoc Campus-project. Het ging in 2013 van start. In dat jaar werden ook al de eerste realiseringen toegekend.

Welke partijen zijn er inmiddels bij betrokken?
“Vanaf het begin zijn de partners dezelfde. NPO, NPO-fonds, publieke omroepen, Filmfonds en CoBO. De eerste 4 jaar was het Media-fonds partner, die plek werd na 2016 logischerwijze overgenomen door het NPO-fonds. Al deze partijen voelen een verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling en trekken daar gezamenlijk in op. Door het overkoepelende karakter van dit traject kijken alle betrokkenen naar de hele vijver van talent die zich hier aandient. Mooie bijvangst is dat omroepen en fondsen na de vergadering waar het allemaal gebeurt ook gesprekken hebben met sommige afgewezen makers. Dat kan leiden tot een kop koffie bij een omroep om verder te praten over andere projecten, om eens kennis te maken of een afspraak bij een fonds.”

Welke omroepen spelen een actieve rol?
“Omroepen die zich actief bezighouden met talentontwikkeling en dat is een continue proces. Omroepen die daar de tijd voor vrij maken. Talentontwikkeling kost nu eenmaal veel tijd. Alle deelnemers aan de beslisvergadering lezen alle plannen. Omdat er met zijn allen (Filmfonds en alle betrokken omroepen, meestal zo’n 7) wordt gekeken naar de indieningen en er gezamenlijk tot een selectie wordt gekomen is de uitkomst onbekend. Dat betekent dat omroepen vaak al het voorwerk hebben gedaan maar met lege handen de vergadering verlaten en dat is all-in the game.”

Maakt het uit of het productiebedrijf zeer ervaren is?
“Nee, in de spelregels staan geen eisen vermeld voor producenten. Juist om beginnende producenten die eerste drempel te kunnen laten nemen. In een aantal gevallen gaat het ook om totaal onbekende producenten en makers die toch geselecteerd worden op basis van hun plan. Hele makkelijke stap voor afgestudeerde productiestudenten op weg naar zelfstandig producentschap. Wat we ook wel zien is dat zo’n eerste productie toch best zwaar is voor nieuwe producenten, een aantal zien we na die eerste Teledoc Campus bij producenten opduiken als junior producer. CoBO draagt zorg voor de productionele/financiële begeleiding van nieuwe producenten. Teledoc Campus werkt op die manier ook nog eens aan de aanwas van producenten.”

Blijkt in de praktijk dat de Teledoc Campus positief is voor de carrière van makers?
“Ja, mocht je je daarna verder ontwikkelen en bij dezelfde partijen terecht willen komen dan is deze piste voor al die partijen gekend en vertrouwd. Bovendien kunnen we meten dat er doorstroming is, zoals bijvoorbeeld Jona Honer, Mari Sanders, Sanne Rovers (Groenkijkers) of Ingrid Kamerling die daarna doorstootte naar de Teledoc en Genderpoli (They and them) maakte. Een beperkte greep uit de doorstromers. Omdat er meer wordt ontwikkeld dan gemaakt, er dingen mogen mislukken (en dat gebeurt ook) heeft Teledoc Campus alles wat een talentontwikkeltraject aantrekkelijk en stabiel maakt. Wat ik ook belangrijk vind te vermelden is dat elke film zijn eigen dynamiek mag volgen. Sommige producties doen jarenlang over ontwikkeling en/of realisering, anderen zijn supersnel klaar voor vertoning. Dat er geen vast tijdspad is voor elke productie geeft veel makers een veilig gevoel en dat is ook een kenmerk van Teledoc Campus.”

Wat vind je verder opvallend?
“Het is opmerkelijk dat bij elke première van weer een aantal Teledoc Campussen iedereen enthousiast roept dat dit toch wel een hele bijzondere oogst was. Het samen zorgen voor het best haalbare, met behoud van eigenheid van de maker is kennelijk geslaagd bij dit project. Dat makers hun eigen signatuur, zoals dat zo mooi heet zo kunnen ontwikkelen is bijzonder. De prijzen die worden gewonnen geven de waardering van buitenstaanders aan deze producties. Teledoc Campussen maken indruk en impact, worden nog vertoond op scholen, worden besproken in debatavonden en vinden hun weg naar doelpubliek.”

“Er is al wel onderling contact tussen de verschillende teams die aan een Teledoc Campus werken. Toch zou dat nog best wat intensiever kunnen zodat die kruisbestuiving ook iets extra’s oplevert. Zo valt er af en toe nog iets te verbeteren. Dat blijven we doen, zodat Teledoc Campus een vaste, duurzame factor blijft voor nieuwe makers.”

Overzicht uitzendingen Teledoc Campus in 2024 op NPO 2
Ma 23 sep, 23.06 uur: De Chinese keizerin
Ondanks de warme beelden in het familiearchief, mist fotograaf en filmmaker Jonnah een intieme band met haar (adoptie)ouders. Door de jaren heen is er een muur tussen hen opgetrokken die Jonnah nu met haar ouders probeert af te breken.
Regie: Jonnah Bron, producent: Millstreet Films, omroep: VPRO

Ma 30 sep, 23.15 uur: The night of your life
Lotte Bax ontleedt met haar zussen Fleur en Sophie de nacht waarin ze te maken kreeg met zinloos geweld. Samen proberen ze een alternatief einde vorm te geven. Tegelijkertijd doet sterrenkundige Annelotte Derkink onderzoek naar een supernova, een zware ster die ontploft. Kunnen Lotte en Annelotte de nacht naar hun hand zetten?
Regie: Fleur Bax, producent: IJswater Films, omroep: EO

Ma 7 okt, 23.30 uur: Leven op zijn kop
David is een jonge, getalenteerde breakdancer die het publiek betovert met zijn moves. Zijn moeder Mery moest als tiener haar geboorteland Armenië, dat door oorlog werd geteisterd, ontvluchten. Kan David de verloren dromen van zijn moeder goedmaken, of kiest hij zijn eigen pad? Dansend en draaiend zoekt hij een manier om contact te maken met zijn emoties.
Regie: Barbara de Baare, producent: Worldvisuals Film, omroep: HUMAN

Ma 14 okt, 23.15 uur: Ik zeg je eerlijk
Docent Peter, homoseksueel en bekeerd tot de Islam, geeft workshops over seksuele en religieuze diversiteit op basis- en middelbare scholen. Zonder te oordelen, met de nodige humor en prikkelende stellingen probeert hij gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar hoe reageren de leerlingen wanneer Peter vertelt over zijn eigen leven?
Regie: Eva Nijsten, producent: Tangerine Tree, omroep: NTR

Ma 21 okt, 23.15 uur: Bloedband
De oma van fotograaf Anaïs López liet in 1946 haar twee kleine kinderen achter en vertrok met haar Nazi-liefje naar Zuid-Amerika, althans zo gaat het verhaal. Om er grip op te krijgen doet Anaïs obsessief onderzoek naar haar verleden. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer ze de grip verliest. Hoe belangrijk is het om je familiegeschiedenis te kennen?
Regie: Anaïs Lopez, producent: Prospektor, omroep: KRO-NCRV

Ma 28 okt, 23.15 uur: Anne (32) zoekt vrienden
Annes vrienden zijn op. Zo lijkt het althans. Vroeger trok ze veel op met haar hechte vriendenclub, tegenwoordig zit ze vaak alleen thuis. Nu ze 32 is geworden, beseft ze dat het tijd is voor verandering. Vastbesloten om haar verjaardag dit jaar groots te vieren, begint ze aan een zoektocht naar connectie. Anne neemt haar huidige vriendschappen onder de loep, terwijl ze actief op zoek gaat om haar sociale kring uit te breiden.
Regie: Anne van der Steen, producent: Nozem Films, omroep: KRO-NCRV

Ma 4 nov, 23.15 uur: Anima
Met adembenemende beelden en een poëtische vertelstijl neemt Anima de kijker mee op een cinematografische reis door de Rotterdamse haven, waar mens en machine versmelten in een technologische omgeving. De film nodigt uit tot introspectie over de fragiliteit van menselijke connecties in een wereld die voortdurend streeft naar meer.
Regie: Anna Witte & Josefien van Kooten, producent: NEWTON film, omroep: HUMAN

Ma 11 nov, 23.15 uur: Vodu
Dzifa Kusenuh wordt geplaagd door dromen die soms angstaanjagend werkelijk worden. Voor haar vader, diepgeworteld in het vodu-geloof, zijn het visioenen zoals hij die zelf vaak krijgt. Hoewel de dromen haar bang maken en haar weerhouden om het geloof van haar vader te omarmen, besluit ze toch moedig om voor het eerst met hem af te reizen naar de mystieke wereld van de spirits in Ghana.
Regie: Eva van Weeghel, producent: Nozem Films, omroep: AVROTROS

Ma 18 nov, 23.10 uur: Huilende bruiden
Veel herenboerderijen in Groningen, gebouwd in de bloeitijd van de Graanrepubliek, zijn in verval. Huilende bruiden worden ze genoemd. De bewoners proberen uit alle macht de boerderijen in ere te houden, maar kunnen niet op tegen grotere krachten. Wat moeten ze doen om het verval te stoppen? En hoe kijken de Huilende bruiden zelf naar hun naderende ondergang?
Regie: Tom Tieman, producent: SNG Film, omroep: KRO-NCRV

Ma 25 nov, 23.10 uur: Even lucht
Wat als we midden op een drukke (werk)dag abrupt stoppen met wat we aan het doen zijn? In deze mozaïekvertelling observeren we wat een moment van stilstand doet met de drukke Nederlander.
Regie: Sophia de Hoog, producent: Zeppers Film + TV, omroep: EO

Ma 2 dec, 23.10 uur: Nu ben ik 18
Issa ontvlucht op zestienjarige leeftijd de oorlog in Syrië, zonder zijn ouders. In Nederland vindt hij een nieuw thuis in de beschermde minderjarigenopvang in Amsterdam. Na ruim een jaar wordt Issa achttien en wettelijk volwassen. Op dat moment verliest hij alle steun en wordt hij overgeplaatst naar een onbekende stad. Voor zijn beste vriend Hamidie nadert zijn achttiende verjaardag nu ook. Wat is de impact van deze ingrijpende verandering?
Regie: Sarah Vasen, producent: Zouka, omroep: NTR

Bron: Teledoc Campus/BM
Foto: De Chinese keizerin

Bericht delen