NOS koopt rechten EK voetbal 2016
Het Europees kampioenschap voetbal van 2016 in Frankrijk wordt exclusief uitgezonden door de NOS. De publieke omroep heeft alle uitzendrechten bemachtigd voor de eindronde, die op voorhand als ‘historisch’ bestempeld kan worden.
Voor het eerst in de geschiedenis doen er 24, in plaats van 16 landen, aan het toernooi mee. Alle 51 EK-wedstrijden zijn rechtstreeks bij de NOS te volgen op televisie (in HD) en radio, maar ook live én on-demand via internet en mobiel. Nederland kan zich opnieuw gaan opmaken voor een topsportzomer, want in 2016 wordt door de NOS niet alleen verslag gedaan van het EK voetbal, maar ook van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Algemeen directeur Jan de Jong, die namens de NOS de onderhandelingen leidde: “Het uitzenden van grote sportevenementen als het EK voetbal blijft, ook in de moeilijke jaren die voor ons liggen, topprioriteit voor de NOS en de publieke omroep. Letterlijk heel Nederland kijkt, luistert en leeft mee tijdens zo’n groot evenement. Oranje en het voetbal is van ons allemaal. Alleen door sport blijft de publieke omroep ook echt breed en ook echt van iedereen. En in 2016 vier weken topvoetbal kijken, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen als consument, zou wel eens een zeldzaamheid kunnen worden. De NOS probeert dat te voorkomen. De volgende uitdaging is dan ook het binnenhalen van de rechten van de Eredivisie óf de UEFA Champions League. Beide kunnen we ons helaas niet meer veroorloven.”
Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter: “Dit is een geweldig toernooi om te mogen uitzenden. Het EK wordt letterlijk steeds groter en belangrijker. In 2016 gaan we van zestien naar 24 deelnemers. Dat betekent meer wedstrijden per dag en na de groepsfase een extra ronde met de beste zestien ploegen van Europa. Een wereld van verschil met het eerste EK dat de NOS ooit uitzond, veertig jaar geleden: toen deden vier landen mee.”
De NOS doet, zoals gebruikelijk bij dit soort contracten, geen mededelingen over de hoogte van het bedrag dat is gemoeid met de overeenkomst. De NOS is gehouden aan geheimhouding omdat het voor de verkopende partij om strategisch gevoelige informatie gaat. De Jong hierover: “Dat is geen kwestie van niet willen, maar we mogen het contractueel niet. Zoals ik eerder in een blog heb aangegeven, is het bovendien een kwestie van verantwoord omgaan met publieke middelen. Wat ik wel kan en wil zeggen, is dat de prijs die we nu hebben betaald in lijn ligt met die van voorgaande edities van het EK voetbal. En we krijgen er voor dat bedrag ook nog eens twintig extra topwedstrijden bij.”
De Europese voetbalbond (UEFA) verkocht de rechten via een aanbesteding waarop alle Nederlandse zenders konden intekenen. De tenderprocedure werd gecoördineerd door het internationale (sport-) rechtenbureau CAA Eleven.
De volgende ‘superevenementen’ zijn in ieder geval in de komende jaren bij de NOS te zien: de Olympische Spelen van 2014 (Sotsji) en 2016 (Rio de Janeiro); het EK voetbal 2016 (Frankrijk); en de wereldkampioenschappen voetbal van 2014 (Brazilië), 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).
Bron: NOS