NPO-plan: Strenge begeleiding presentatoren en maximale termijn omroepbazen
vrijdag 8 maart 2024

NPO-plan: Strenge begeleiding presentatoren en maximale termijn omroepbazen

Presentatoren van de NPO moeten strenge begeleiding krijgen en omroepbazen mogen niet langer dan tien jaar in functie blijven. Dat staat in het plan van aanpak voor een sociaal veilige werkvloer bij de NPO, dat RTL Nieuws in handen heeft.

Het plan met verbeterpunten volgt op het rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. Uit dat rapport bleek dat drie op de vier (voormalige) NPO-medewerkers die aan het onderzoek meededen in het afgelopen jaar te maken hadden gehad met verbaal en/of fysiek wangedrag.

De NPO en de omroepen hebben het plan van aanpak samen opgesteld. Ze zouden de verbeterpunten eigenlijk pas 20 maart presenteren. Vooral voor presentatoren moet er strenger beleid komen, meldt RTL Nieuws. In elk contract moet komen te staan welk voorbeeldgedrag de NPO van een presentator verwacht. Ook wil de publieke omroep begeleiding voor beginnende presentatoren. Dat moet per 1 september ingaan.

Ook stelt het plan dat er onderzoek moet komen naar de beloningen van de presentatoren. Daarnaast moeten constructies van presentatoren om salarisplafonds te omzeilen via bijvoorbeeld productiebedrijven worden onderzocht.

Niet alleen voor presentatoren vermeldt het plan verbeterpunten. Zo zouden omroepbestuurders en -directeuren te maken krijgen met bestuurstermijnen. De raad van bestuur en directeuren mogen dan maximaal twee keer vijf jaar in functie blijven.

Nazorg voor slachtoffers grensoverschrijdend gedrag
Verder bevat het plan voorstellen voor nazorg. Er moet een Commissie Nazorg komen voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die niet naar hun eigen werkgever kunnen of willen gaan.

Ook moeten alle omroepen per 1 juli aan een zorgplicht voldoen. Dat houdt in dat elke omroep goed op zijn medewerkers moet letten. Verder stelt het plan voor vanaf juni een gemeenschappelijke gedragscode, een gemeenschappelijke klachtenregeling en een klachtencommissie in te stellen.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen