NPO scherpt extra zenderaanbod aan
Voor alle NPO-kijkers is het vanaf 15 december 2021 duidelijker waar ze het extra aanbod van de publieke omroepen kunnen vinden. De NPO scherpt het zenderpakket aan en biedt vanaf die datum drie extra kanalen: NPO 1 extra, NPO 2 extra en NPO Politiek en Nieuws.
Deze zenders zijn voor iedereen vrij beschikbaar via NPO Start en bij de meeste tv-abonnementen vanaf 15 december te bekijken via kanaalnummers 81, 82 en 83. Met het aanscherpen van het aanbod komt er een einde aan de beschikbaarheid van de extra kanalen NPO Zappelin extra en NPO Nieuws.
De vele publieke programma’s voor peuters en kleuters blijven gewoon te vinden op NPO Zappelin (via NPO 3), de gelijknamige app voor kinderen en natuurlijk NPO Start. Het dagelijkse NOS Journaal van 20.00 uur met gebarentolk verhuist van NPO Nieuws naar NPO Politiek en Nieuws. Daar verhuist ook het NOS Jeugdjournaal met gebarentolk (19.00 uur) naar toe.
NPO Politiek en Nieuws is voortaan de extra zender voor politieke debatten, nieuws-uitzendingen, evenementen, (politieke) persconferenties en sport. NPO 1 extra is de zender voor bijzondere uitzendingen en programma’s uit het rijke archief van de publieke omroep. Het themakanaal NPO 2 extra is en blijft de plek voor documentaires en aanvullend cultureel aanbod, zoals muziek, theater, beeldende kunst en film.
Kijkers die één of meerdere extra NPO-kanalen niet via de eigen media-aanbieder kunnen bekijken, kunnen altijd direct terecht op NPO Start waar ze vast onderdeel uitmaken van het volledige en vrij beschikbare live zenderaanbod van de publieke omroep. Dit gratis on demand-platform is tevens de plek waar alle programma’s van NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO Zapp/Zappelin in ieder geval zeven dagen lang kunnen worden teruggekeken op alle mogelijke apparaten.
Ook kunnen nieuwe programma’s in sommige gevallen vast vooruit worden bekeken. De app van NPO Start is te verkrijgen bij alle bekende app-stores en is bovendien als aparte app te vinden op de meeste smart-tv’s. De extra NPO-kanalen zijn ook vast onderdeel van het platform NLZIET.
Bron: NPO/BM