NTR stopt met huidig onderzoek werksfeer na vertrouwensbreuk
De Raad van Toezicht van de NTR stopt per direct de samenwerking met het bureau dat onderzoek doet naar de interne werkcultuur bij de omroep. Het onderzoek werd uitgevoerd door het CAOP, een kenniscentrum op het gebied van onder meer arbeidszaken en is nu stopgezet. Tijdens het onderzoek bleken er tot twee keer toe gebreken die raakten aan de privacy van de werknemers.
“De ontwikkelingen in juli hebben het vertrouwen in CAOP geen goed gedaan. Na de nieuwe fout van gisteren is dat vertrouwen weg”, schrijft de Raad van Toezicht van de NTR aan het personeel. “Wij zijn als RvT en opdrachtgever ook verantwoordelijk voor deze gang van zaken en dat ligt ons zwaar.” De Raad gaat nu bedenken in welke vorm het onderzoek een vervolg krijgt.
‘Menselijke fout’
Het onderzoek bij de NTR komt voort uit het rapport van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep onderzocht, in opdracht van de NPO. Daarin werd onder meer de NTR genoemd als het ging om de werksfeer. Medewerkers gaven aan dat het ontbrak aan duidelijk personeelsbeleid en leiderschap. Daarop besloot de Raad van Toezicht van de NTR om een eigen onderzoek te laten uitvoeren door Stichting CAOP. Mediadirecteur Willemijn Francissen trad toen zelf terug om het onderzoek ruimte te geven.
Maar de uitvoering van het onderzoek verliep niet goed. De NTR heeft twee keer een enquête onder werknemers naar de sociale veiligheid op de werkvloer stil moeten leggen. De digitale beveiliging van de vragenlijst bleek niet op orde waardoor de beloofde anonimiteit niet kon worden gegarandeerd. NTR-medewerkers ontdekten dat het mogelijk was, ook voor leidinggevenden, om de antwoorden te bekijken van collega’s die de enquête deels hadden ingevuld. Ook kon een medewerker de enquête invullen voor een andere collega die nog niet had meegedaan. De NTR deed daarop melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Het onderzoek werd stilgelegd en de beveiliging zou verbeterd worden. Opnieuw ging het mis. Werknemers hadden de nieuwe vragenlijst alleen moeten kunnen invullen na verificatie, met een unieke inlogcode. Maar deze week bleek dat medewerkers ook zonder die code de vragenlijst konden beantwoorden. Daarop werd het onderzoek opnieuw gestopt.
Het CAOP maakt gebruik van de software van Crowdtech. Het NPO-onderzoek van de commissie Van Rijn is eveneens door deze partijen uitgevoerd. Het datalek kon volgens Stichting CAOP ontstaan door “een menselijke fout”. Er was een belangrijk vinkje niet aan gezet, aldus de stichting. “Hoewel fouten maken menselijk is, is dit voor een onderzoeksbureau pijnlijk.”
Bron: NOS/BM