Minister Bruins maakt einde aan NTR, omroep is ‘geschokt’
vrijdag 4 april 2025

Minister Bruins maakt einde aan NTR, omroep is ‘geschokt’

Omroep NTR verdwijnt van de buis. De omroep, bekend van programma’s als Dream School, Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal, sneuvelt in de grote bezuinigingsslag van minister Eppo Bruins (Media). NTR-directeur Lucas Goes, voor wie het nieuws totaal onverwacht kwam, is geschokt en ongelooflijk kwaad. “Alsof je het hart uit de publieke omroep haalt.”

Eerder was al bekend dat er vier à vijf omroephuizen overblijven van de huidige elf omroepen. Minister Bruins beseft dat het schrappen van de NTR ‘grote gevolgen’ kan hebben voor medewerkers binnen de omroep.

Bij de NTR werken, inclusief freelancers, zo’n vierhonderd mensen. Bruins benadrukt in een Kamerbrief dat het aanbod van educatieve programma’s voor de jeugd behouden moet blijven. Hij denkt dat die wettelijke taak ook uitgevoerd kan worden binnen de nieuwe vier, hooguit vijf omroephuizen die straks overblijven. De hervorming van het publieke bestel moet in 2029 gereed zijn.

Of het huidige aanbod van de kinderprogramma’s straks één op één wordt ondergebracht bij de nieuwe omroephuizen, is nog onbekend. NTR-directeur Lucas Goes reageert geschokt. Het nieuws kwam vrijdag onverwacht voor de kleine omroep: “Ik ben totaal verbijsterd. Het is onbegrijpelijk. Als de publieke omroep haar taken serieus neemt, kun je je afvragen: welk probleem wil de minister hiermee oplossen?”

De NTR, zegt Goes, weet al jaren met gespecialiseerde redacties een educatieve laag bij brede en kleine publieksgroepen van heel Nederland te brengen. “Op een toegankelijke wijze. Van PatsBoemKledder! tot Het verhaal van Nederland. Als je dat wegsnijdt, dan voelt dat alsof je het hart uit de publieke omroep haalt.” De NTR is een zogeheten taakomroep en heeft de opdracht om aandacht te besteden aan kunst, cultuur, jeugd, educatie, diversiteit en minderheden.

De vierhonderd medewerkers wisten nog van niets, maar moeten vrezen voor hun baan. “Hoe is dit uit te leggen? Dat is toch niet mogelijk? Ik zie de ratio niet. We gaan de medewerkers zo snel mogelijk informeren en ze betrekken bij het vinden van oplossingen”, aldus Goes, die kwaad is. “Ongelooflijk kwaad. Politiek Den Haag heeft een grote mond over sociale veiligheid. Hoe kan ik voor vierhonderd mensen een veilige werkomgeving garanderen als zo’n Kamerbrief plotseling op de mat landt? Hoe kan ik dat uitleggen?”

Bruins zal zijn plannen over anderhalve week voor het eerst voorleggen aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de hervorming op 1 januari 2029 doorgevoerd is.

Bron: AD/BM

Bericht delen