NVJ: Publieke omroepen negeren CAO-afspraak
De publieke omroepen houden zich niet aan de CAO-afspraak rond de contractering. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dinsdag. In 2007 zijn er bij de publieke omroepen maatregelen genomen om het onterecht grote aantal tijdelijke contracten terug te dringen.
Volgens Omroepsecretaris Marc Visch van de NVJ was de afspraak dat van de werknemers die structureel werk doen voor de omroepen, 90 procent voor onbepaalde tijd in dienst zou moeten zijn. Voor projecten werd bepaald dat 60 procent na een jaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou moeten hebben.
De NVJ constateert dat sindsdien er nog geen jaar is geweest dat alle omroepen ook aan die criteria voldeden. Visch: “We hebben diverse keren met een kortgeding moeten dreigen om überhaupt de afgesproken rapportage te krijgen, maar dat is natuurlijk geen manier van werken.”
Veel leden melden zich bij de NVJ met een verzoek om verruiming van het aantal toegestane tijdelijke contracten. Ze worden na een aantal tijdelijke contracten op straat gezet of krijgen te horen dat ze na drie maanden weer welkom zijn. Visch vindt dat omroepen hun verantwoordelijkheid nemen omdat het risico nu volledig bij de werknemer ligt.
Het argument dat omroepen gebruiken om medewerkers alleen op projectbasis aan te nemen omdat nog niet zeker is of een programma wel weer terug komt, is volgens de NVJ niet steekhoudend. De omroepen zouden zich meer als ondernemer moeten opstellen, zeker in tijden van reorganisatie. Daarbij verdwijnen eerst de tijdelijke banen en worden vooral jongeren getroffen, die geen recht hebben op een Sociaal Plan. Na de reorganisaties hebben omroepen zelf bovendien baat bij een evenwichtige leeftijdsopbouw binnen het bedrijf.
Bron: NVJ/Broadcast Magazine