Omroep WNL begint Academie voor opleiding medewerkers
dinsdag 26 november 2024

Omroep WNL begint Academie voor opleiding medewerkers

Medewerkers van Omroep WNL kunnen voortaan kiezen uit een breed pakket aan opleidingen en trainingen. De omroep biedt de trainingen intern aan via de WNL Academie, en gaat daarvoor in zee met verschillende coaches, trainers en cursusleiders. Op die manier kunnen de opleidingen worden afgestemd op de uiteenlopende opleidingsbehoeftes van medewerkers.

Omroep WNL zet met de WNL Academie een stap in de verdere professionalisering van de omroep, die sinds 2021 een volwaardige omroep in het bestel is.

Cultuurverandering
Ook verwacht Omroep WNL dat de Academie een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de cultuur bij de omroep. De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (ook wel de commissie-Van Rijn) presenteerde dit jaar een kritisch rapport over het werkklimaat bij de omroep. Op basis van die conclusies heeft Omroep WNL een plan van aanpak opgesteld om de situatie te verbeteren. De WNL Academie is onderdeel van dat plan.

Eén van de opleidingen die een bijdrage moet leveren aan het verbeteren van het werkklimaat is de cursus leidinggeven voor eindredacteuren en samenstellers. In die training is veel aandacht voor goed leiderschap, het herkennen en erkennen van grensoverschrijdend gedrag, en het uitdragen van een cultuurverandering. Ook het bestuur van de omroep wordt gecoacht, waarbij extra aandacht is voor het creëren en behouden van een veilige werkomgeving.

Ook vaktrainingen
Daarnaast biedt de WNL Academie vakopleidingen. Zo is er een trainer aan de slag bij het programma Goedemorgen Nederland. Die traint redacteuren specifiek op dat wat een dagelijkse ochtendshow nodig heeft. Later volgen nog vakinhoudelijke opleidingen zoals creatief denken, inhoudelijk monteren, AI op de werkvloer, feedback geven en onderzoeksjournalistiek. Ook komt er ruimte voor coaching op interviewtechnieken, live-verslaggeving en presentatie.

Journalistiek gesprek
Binnen de WNL Academie zal verder ruimte zijn voor het gesprek over journalistiek en de rol die Omroep WNL daarbij vervult. Waarnemend hoofdredacteur Arendo Joustra voert hierover met kleine groepen medewerkers gesprekken. Medewerkers kunnen ook via de Nederlandse Vereniging van Journalisten trainingen volgen, of gebruik maken van het aanbod op het Media Park.

Breder pakket maatregelen
De WNL Academie is niet de enige verbetering die Omroep WNL inzet om de omroep verder te professionaliseren. Er ligt een breder plan van aanpak met een pakket maatregelen, die variëren van het aanstellen van een interne vertrouwenspersoon, meer aandacht voor HR, en het instellen van maximale bestuurstermijnen.

Bert Huisjes
Voormalig WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes raakte eerder dit jaar in opspraak door beschuldigingen van ongewenst gedrag. De raad van toezicht stelde adviesbureau KPMG in om onderzoek te doen, maar concludeerde dat er geen sprake was van “juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag”.

Huisjes’ terugkeer als bestuurder leidde tot veel kritiek. Voormalig WNL-presentatrice Margreet Spijker eiste via een kort geding inzage in het KPMG-rapport. Door de ontstane onrust besloot Huisjes alsnog te vertrekken bij WNL.

Bron: WNL/BM

Bericht delen