Onafhankelijk onderzoek naar handelen organisatie Eurovisie Songfestival
woensdag 5 juni 2024

Onafhankelijk onderzoek naar handelen organisatie Eurovisie Songfestival

De European Broadcasting Union (EBU) heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de eigen organisatie, na klachten over een onveilige sfeer bij de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival in Zweden.

Het onafhankelijke onderzoek zou bestaan uit het (anoniem) ondervragen van deelnemende songfestivaldelegaties. Nederland deed een officiële melding van een onveilige sfeer in de Malmö Arena. AVROTROS bevestigde aan Nu.nl dat met name in de zogeheten delegatiebubbel een onveilige sfeer hing.

Niet alleen Nederland sprak zich uit: onder anderen de artiesten van Litouwen, Zwitserland, Portugal, Ierland en Noorwegen hebben zich kritisch uitgelaten over de sfeer achter de schermen, die als gespannen werd omschreven. De inzending van Noorwegen, de band Gate, vertelde aan de Noorse krant Aftenposten dat ze tot kort voor de finale nog hebben overwogen terug te treden.

De EBU reageerde eerder in een officieel statement op de boze reacties. De organisatie legde daarin de schuld vooral bij de deelnemende landen zelf. ‘We vinden het heel jammer dat sommige delegaties zich niet aan de regels hebben gehouden tijdens het evenement en tijdens uitzendingen. We hebben diverse delegaties gesproken over incidenten die ons ter ore zijn gekomen. De EBU gaat verder in gesprek met de voorzitters van de delegaties en zal een evaluatie doen van dit Songfestival’, was te lezen in het statement. Nu laat de organisatie dus toch een onderzoek naar zichzelf doen.

Joost Klein werd gediskwalificeerd. Hij mocht daardoor niet optreden met zijn nummer Europapa. Een tv-medewerker van het Eurovisie Songfestival deed aangifte van een incident achter de schermen. Volgens omroep AVROTROS zou de artiest “een dreigende beweging” hebben gemaakt naar de vrouw, omdat zij hem tegen gemaakte afspraken in zou hebben gefilmd.

De EBU gaf aan een zerotolerancebeleid te hebben als gaat om ongewenst gedrag op het festival en zich hard te maken voor een veilige werksfeer. Volgens hen paste het gedrag van Klein richting een medewerker niet binnen deze kaders.

Volgens Kleins advocaat Jan-Åke Fält was er een afspraak tussen Klein en de leiding: hij zou niet gefilmd worden als hij van het podium afkwam. Er stond volgens de advocaat toch iemand met een camera, die niet luisterde naar Klein toen hij vroeg om te stoppen met filmen. Vervolgens zou de artiest de camera hebben weggeduwd. “Hij ontkent dat hij deze persoon heeft bedreigd”, aldus Fält.

Bron: Nu.nl/NOS/BM
Foto: Ruud Janssen/AVROTROS

Bericht delen