'Politiek laat tv-kijker in de steek'
Binnenkort behandelt de Tweede Kamer de nieuwe Mediawet. In dat voorstel wordt de programmaraad afgeschaft en hebben klanten niets meer te zeggen over de invulling van hun televisie- en radiopakket. De Programmaraad Rijnland Bollenstreek maakt zich ernstige zorgen over het televisiepakket in de regio.
Hans van Klinken, voorzitter van de Programmaraad, zegt: “We hebben het al vaak gezien: vrijheid voor grote commerciële ondernemers en een blind vertrouwen in marktwerking pakken lang niet altijd goed uit. Consumenten blijken erg ontevreden over marktwerking bij de spoorwegen, in de zorg en op vele andere terreinen. Programmaraden maken zich zorgen dat het ook in de tv-markt zover zal komen.”
Het voorstel voor de nieuwe wet laat grote groepen kijkers in de steek. De diversiteit van het tv-pakket komt in gevaar. Het enige wat de wet nog regelt is een minimumomvang van het zenderpakket van 30 zenders. Maar daarbinnen moeten dus alle zenders een plaats krijgen: publieke omroepen, commerciële zenders en ook zenders die minder goed bekeken worden. Als een kijker iets anders wil, moet hij daar meer voor betalen.
De meeste kijkers willen een divers basispakket met nieuws-, muziek- en jongerenzenders en zenders uit de ons omringende landen. In ieder geval willen zij de mogelijkheid hebben die zenders zonder extra kosten te zien. Of zij willen makkelijk overstappen op een aanbieder die wel de juiste keus biedt. Maar er is nu geen echte concurrentie tussen aanbieders. Kijkers zitten vaak, bijvoorbeeld door Alles-in-één-pakketten, met handen en voeten vast aan hun huidige exploitant. Bovendien blijken exploitanten veelal hetzelfde basispakket te leveren. Zolang de kijker niet zelf zijn zenders kan kiezen wil hij tenminste mee kunnen beslissen over de inhoud van het aangeboden pakket. Daarnaast willen ook nieuwe en regionale initiatieven de kans blijven houden op een plek in het tv-pakket.
Het wetsvoorstel verplicht alle ‘aanbieders van pakketten’ (kabelexploitanten als Ziggo, UPC, Glashart, Lijbrandt Telecom, XMS, KPN etc.) een basispakket van 30 zenders door te geven. Volgens de staatssecretaris geeft een omvang van 30 zenders ‘voldoende waarborgen voor pluriformiteit’. Maar 30 zenders is veel minder dan het huidige (digitale) basispakket en ook te weinig om daadwerkelijk een breed aanbod neer te zetten, volgens de programmaraad. Dertig zenders betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. En bij het maken van die keuzes spreken consumenten straks totaal niet meer mee. Er komt geen klachteninstantie, geen gezamenlijke invloed en de wet biedt ook geen mogelijkheid om de pakketaanbieders terecht te wijzen. Grote groepen kijkers die iets anders willen dan eenheidsworst op de televisie worden buitenspel gezet, zo waarschuwt de programmaraad.
Bron: Kabelraden.nl