Ralph Stam projectleider BNN-VARA Academy
BNN-VARA zet gezamenlijk de deuren open voor jong mediatalent. Dankzij de fusie verandert de BNN University in de BNN-VARA Academy. Daar wordt voor beide merken mediatalent opgeleid. Ralph Stam, programmamaker (VPRO en AVRO) en tot voor kort lector Crossmedia Business van de Hogeschool Utrecht, wordt verantwoordelijk voor de nieuwe koers van het opleidingstraject.
Bij de volgende selectie wordt meer dan voorheen gelet op de journalistieke vaardigheden van de kandidaten. Het opleiden en ontdekken van talent is onderdeel van de nieuwe mediawet die onlangs is aangenomen door de Tweede Kamer. BNN-VARA is daar blij mee en beschouwt dit van oudsher als haar kerntaak.
Aan Stam de uitdaging het nu 17-jarig bestaande BNN University te vertalen naar het nieuwe mediatijdperk en naar de merken BNN én VARA. Het basisprincipe van de opleiding blijft hetzelfde; een in house praktijkopleiding voor toptalent dat vóór, maar ook achter de schermen aan de slag wil. Mediatalent van binnen én buiten de organisatie krijgt de kans te groeien binnen het vakgebied om vervolgens hun weg te vinden bij BNN-VARA of elders in medialand.
Algemeen directeur Gerard Timmer: “Ik ben zelf ooit begonnen bij Club Veronica en onderschrijf van harte het belang van een brede en praktische talentopleiding, juist in huis bij een omroep. De afgelopen jaren heb ik gezien dat de formule van BNN University goed werkt. Mensen als Dennis Storm, Filemon Wesselink, Frank van der Lende en Tim Hofman komen er vandaan, net als een indrukwekkend aantal mensen achter de schermen. Met de komst van Ralph hopen we deze lijn van talentontwikkeling voort te zetten voor zowel BNN als VARA en de opleiding te bestendigen voor de toekomst.”
Behalve het verder professionaliseren van de opleiding gaat Ralph Stam samen met de programmamakers de ruwe diamanten op het gebied van Radio-, TV- en Internet opleiden. Hij heeft zin in zijn nieuwe uitdaging: “Home made talent ontwikkelen binnen de organisatie die de Televizier Talent Award van dit jaar heeft binnengesleept, wie wil dat nou niet? Om nog maar te zwijgen van al het talent dat in korte tijd vele vlieguren heeft kunnen maken zoals Geraldine Kemper, of inmiddels is uitgevlogen, zoals Luuk Ikink. Ik zie er naar uit om deze club verder te helpen”
Tijdens de opleiding bij BNN-VARA leren jongeren álle aspecten van het maken van content voor radio, televisie en internet. Van voorbereiding, tot opnemen en presenteren. Mensen die willen meedoen hoeven geen ervaring te hebben. Na een opleidingsperiode is er de mogelijkheid om mee te draaien met één van de vele programma’s van BNN en VARA.
BNN Talentday, de selectiedag voor BNN University, is jaarlijks goed voor bijna 10.000 inschrijvingen van jonge Nederlanders die een mediacarrière ambiëren. Ook de VARA kent een lange traditie om jonge makers aan zich te binden via dramaproducties als 12 steden 13 ongelukken in het verleden en tegenwoordig One night Stand. De omroep onderhoudt sinds jaar en dag een intensieve samenwerking met vakopleidingen en biedt steevast stageplaatsen voor studenten van de Filmacademie, de Master Journalistiek van de UvA en de HKU.
Bron: BNN-VARA/Broadcast Magazine