Regionale omroepen maatschappelijk in actie
vrijdag 20 december 2024

Regionale omroepen maatschappelijk in actie

Nu de dagen korter worden en Kerst in zicht komt, worden in Nederland vele mooie maatschappelijke initiatieven ontplooid. De regionale publieke omroepen staan in nauwe verbinding met het publiek en ook in deze periode staat extra aandacht voor de medemens, maatschappelijke betrokkenheid en aandacht voor goede doelen centraal. BM dook in een aantal bijzondere acties.

Tijdens de actie ‘Limburg Helpt: Geef een jas, verwarm een hart’ sloegen de Limburgse omroep L1, de Stichting Samen voor Maastricht en alle Limburgse gemeenten de handen ineen om zoveel mogelijk jassen te verzamelen. Gedurende de maand oktober van vorig jaar stroomden jassen vanuit alle hoeken van Limburg binnen. Mensen, bedrijven en scholen zetten zich in door nieuwe en gebruikte winterjassen te doneren of in te zamelen.

In elke gemeente werden inzamelpunten ingericht en ook bij mensen thuis ontstonden bergen van jassen, allemaal voor de actie. De ingezamelde jassen werden zoveel mogelijk in de eigen gemeentes verdeeld, de rest via Kledingbank Limburg. Met deze actie zijn maar liefst 35.237 jassen ingezameld.

Jassen

Omroep Gelderland stond in december 2023 volledig in het teken van Stichting Opkikker. De omroep organiseert eens in de twee jaar een grote goede doelen-actie. Met het inzamelen van statiegeldflesjes en -blikjes is meer dan 30.000 euro opgehaald.

Sintvoorieder1
Recent zijn bij de actie Sintvoorieder1 maar liefst 121.500 cadeaus ingezameld. Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 november stonden Omroep West, Radio West en verschillende lokale omroepen in het teken van de actie. Gedurende deze actieweek was het een komen en gaan bij de diverse inzamelpunten in Zuid-Holland. Vele inwoners, van burgemeester tot particulieren en van scholen tot en met verenigingen en bedrijven, wisten de weg te vinden naar één van de donatiepunten. Henk Ruijl, hoofdredacteur van Omroep West en Den Haag FM is verguld met het resultaat. “Dit bewijst dat we voor elkaar klaarstaan. Tienduizenden kinderen die anders geen Sinterklaascadeau hadden gekregen, ontvangen dat nu wel. We zijn dankbaar voor alle geschenken die onze kijkers, luisteraars en volgers hebben gegeven. Het is een prachtig signaal van verbinding en warmte.”

Sintvoorieder1

Bij Omroep Brabant is het aan het einde van het jaar steevast de vraag ‘Wie wordt de Brabander van het Jaar?’ De afgelopen weken kon worden gestemd op 5 genomineerden. Giel van Kollenburg uit Best redde het leven de 90-jarige Diny nadat zij in een diepe sloot was gevallen. Judith Nuijten vindt dat ieder kind een sinterklaascadeautje verdient, ook al is daar soms geen geld voor en Paul van Tatenhove beklimt de zeven hoogste bergtoppen van de Tour de France.

Wie mag zich Brabander
van het Jaar noemen?

Niemand mag honger hebben, vindt Linda Schellings. Daarom kookt ze bijna iedere middag in haar eigen keukentje verse warme maaltijden. Zo helpt ze mensen in de buurt die nauwelijks rond kunnen komen, slecht ter been zijn of niet meer zelf kunnen koken. Nienke Proost is ongeneeslijk ziek en ze wil graag iets moois nalaten. Daarom heeft ze samen met vrienden en familie Stichting DANC opgericht. Daarmee laat ze wensen in vervulling gaan van kinderen die het om wat voor reden dan ook even moeilijk hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op eerste kerstdag, in de Efteling, maakt de commissaris van de Koning bekend wie zich de Brabander van het Jaar 2024 mag noemen.

Marktplaats
NH biedt sinds 27 november een online omgeving aan waar Noord-Hollanders, die naar elkaar omkijken, elkaar kunnen vinden. Of je nu op zoek bent naar een helpende hand of juist graag wilt bijdragen aan het welzijn van anderen, NH Helpt is de plek waar Noord-Hollanders elkaar ontmoeten, steunen en inspireren. Een maatschappelijke variant van Marktplaats dus. Succesverhalen uit de NH praktijk: dankzij NH Helpt vond een museum een oude landkaart, een 85-jarige man uit Beverwijk werd na een oproep overspoeld met Baantjer-boeken en kinderen uit Hilversum gaan spelletjes spelen met ouderen na een oproep van een 11-jarige jongen.

Dat hulp goed van pas komt weten ze ook bij Oost. Daar hebben ze ‘Het Prikbord’ in het leven geroepen. Dat is de plek voor Overijsselaars die iets willen weggeven of iets op vrijwillige basis willen aanbieden. Naast spullen is het dus ook mogelijk om diensten aan te bieden op Het Prikbord.

Omroep Flevoland koopt ook dit jaar weer voor alle medewerkers en freelancers een Sinterklaaslekkernij bij banketstavenactie.nl. Met de opbrengst van deze traktatie koopt Rotaryclub Almere Sintcadeaus voor kinderen die in armoede leven. Bij Omrop Fryslân geeft de afdeling P&O alle medewerkers, net als vorig jaar, de mogelijkheid om geen kerstpakket te ontvangen maar de keuze om het bedrag te doneren aan een van de verschillende goede doelen-organisaties in Friesland.

Ieder jaar is er bij RTV Drenthe, op radio, website en app, aandacht voor de voedselbank. Tijdens de actieperiode verzorgen verslaggevers op de radio een uitzending waarbij ze verschillende acties in de provincie bezoeken, met ruime aandacht voor de verhalen van mensen die bij de voedselbank afnemen. Ook is er aandacht voor de uitdagingen waar de Voedselbanken tegenaan lopen. Op ‘Superzaterdag’ 14 december is gezamenlijk geld opgehaald via diverse kanalen. Daarnaast voeren de voedselbanken gezamenlijk actie door op deze zaterdag met vele vrijwilligers bij supermarkten in Drenthe producten op te halen.

Bron: BM/Chiel Troost
Foto’s: Dion Moonen, Chris Westerduin

Bericht delen