RPO-directeur Jan Müller: (lokale) samenwerking noodzaak en kans
Als Jan Müller eind juli in Parijs is om enkele olympische onderdelen bij te wonen, loopt hij in zijn hotel toevallig ook koning Willem-Alexander tegen het lijf. Het voormalig IOC-lid herinnert zich Müller nog als directeur van Beeld & Geluid en vraagt wat hij tegenwoordig doet. “O ja, dat is belangrijk, nu meer dan ooit”, antwoordt de vorst als hij verneemt dat de directeur van de Regionale Publieke Omroep (RPO) tegenover hem staat.
“Ik wil maar zeggen: ook op dat niveau worden we gezien en is er gewoon behoefte aan nieuws van dichtbij”, constateert Müller, die evenmin te klagen heeft over het huidige politieke klimaat. “Met partijen aan het roer waarvoor verbinding op regionaal en lokaal niveau zwaar telt, hebben we nu inderdaad even de wind in de zeilen. Maar ik weet ook hoe het werkt, dat kan met één amendement weer veranderen. Daarom moeten we innige samenwerking in de praktijk blijven waarmaken. Niemand zit te wachten op drie lagen die met elkaar concurreren, dat is ook goed uitgesproken toen we met elkaar in zee gingen.”
Alliantie
Müller doelt op de alliantie die de NLPO en de RPO in februari dit jaar hebben gesloten en die is gericht op het versterken van de onderlinge journalistieke samenwerking. Hoewel lokale en regionale omroepen nadrukkelijk van elkaar verschillen in schaal, focus en functies, delen ze een belangrijke gemeenschappelijke publieke taak en kennen vergelijkbare uitdagingen. Zo staat de onafhankelijke pluriforme nieuwsvoorziening op zowel lokaal als regionaal niveau al jaren onder druk.
Met de alliantie beogen beide omroeplagen deze uitdagingen beter het hoofd te bieden, onder meer door samen te werken aan een duidelijker onderscheidend regionaal en lokaal media-aanbod, meer journalistieke diversiteit en kwaliteit in de nieuwsverslaggeving, het vergroten van het bereik en een sterkere verbinding met het publiek op lokaal en regionaal niveau. “De regionale publieke omroepen sloten twee jaar geleden al een soortgelijke alliantie met de NOS. Nu ook de afspraken met de NLPO een feit zijn, worden drie publiek-journalistieke lagen in Nederland met elkaar verbonden en daarmee is het publiek de grote winnaar”, aldus Müller.
Relevant
Zouden de RPO en de NLPO niet gewoon moeten fuseren?
“Er zijn natuurlijk voorbeelden van landen waar alles op één hoop is geveegd en vanuit één merk wordt gewerkt. Maar juist ons redelijk gefragmenteerde medialandschap maakt dat de pluriformiteit geborgd en gegarandeerd is, dat zie ik echt als positief effect. Er is inmiddels veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat lokale en regionale aanbieders niet alleen heel relevant zijn, maar elkaar ook niet in de weg zitten. Als ze dan ook nog komen tot mooie samenwerkingsconstructies, dan wordt de mediaconsument daar alleen maar beter van. Ik geloof dus heilig in een toekomst met drie lagen.”
“Die optelsom zorgt voor
verhalen die anders niet
zouden worden verteld”
“De nieuwsgebruiker, onze doelgroep, vraagt daar ook om; die zit niet te wachten op allegaartjes en nieuws dat inwisselbaar is”, beseft Müller. “Naast het landelijke nieuws heeft de consument simpelweg behoefte aan informatie uit de regio en aan lokaal nieuws, echt uit de buurt. Die optelsom zorgt voor verhalen die anders niet zouden worden verteld.” En ja, daar horen natuurlijk goede praktijkafspraken bij, zeker als de beoogde tachtig streekomroepen straks een feit worden. Dreigen die de dertien publieke regionale zendgemachtigden niet in de wielen te gaan rijden?
Respecteren
Müller: “Ik steek niet onder stoelen of banken dat daar uitgebreid over is gesproken, er moest wederzijds wel wat argwaan uit de weg worden geruimd. In onze alliantie is duidelijk onze mediawettelijke rol vastgelegd, dat we die respecteren en niet op elkaars territoria gaan werken. Tegelijkertijd kan enig overlap nooit worden uitgesloten, maar als dat betekent dat je beter nieuws maakt, dan is dat acceptabel. Het zal allemaal niet vanzelf gaan, maar door aan de vóórkant van het journalistieke proces veel meer te gaan samenwerken, kunnen lokale verhalen regionale en zelfs landelijke aandacht krijgen, en vice versa.”
“Zo kunnen we verschillende demografische groepen en geografische gebieden beter bereiken. En dat resulteert weer in een inclusievere en representatievere journalistieke inhoud, wat de maatschappelijke samenhang bevordert en ervoor zorgt dat iedereen gezien en gehoord wordt. Door gezamenlijk producties en onderzoeksprojecten op te pakken, kunnen we journalistieke verhalen verdiepen en verrijken. Dit leidt uiteindelijk tot meer impactvolle en betekenisvolle content voor ons publiek.”
“En we werken aan de toekomst van ons vak: er zal veel expertise bij elkaar worden gebracht, wat niet alleen leidt tot betere journalistieke producten, maar ook tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie journalisten. Met het netwerk dat we gezamenlijk kunnen inzetten, creëren we gezamenlijk niet alleen een sterkere journalistieke infrastructuur, maar dragen we uiteindelijk vooral bij aan een beter geïnformeerde en meer verbonden samenleving. Dat mag een prachtig resultaat heten bij vijftig jaar lokale omroep, een jubileum waarmee ik de NLPO oprecht van harte feliciteer.”
Bron: BM
Foto: Nathan Reinds