Staatssecretaris op zoek naar alternatieven voor ledenvereiste publieke omroep
Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) gaat op zoek naar alternatieven voor het ledenvereiste dat elke vijf jaar wordt gesteld aan publieke omroepen om te mogen blijven uitzenden. Ze belooft met opties te komen waar een toekomstig kabinet op kan voortborduren.
“Ik kan me voorstellen dat het om meer zou moeten gaan dan alleen maar de ledenaantallen”, zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een debat.
Nieuwe omroepverenigingen moeten volgens de huidige regels 50.000 betalende leden hebben (minimaal 8,50 euro per jaar), bestaande omroepen 100.000. Deze regels hebben volgens Mona Keijzer (BBB) tot gevolg dat er “tonnen in wervingscampagnes worden gestopt” als het moment van een nieuwe vergunning voor de NPO dichterbij komt.
Nicolien van Vroonhoven (NSC) vindt dat er ook naar “andere methoden” moet worden gekeken om te toetsen of omroepen maatschappelijk geworteld zijn. “Maatschappelijke worteling is veel meer dan alleen het hebben van leden als omroepvereniging en gaat over interactie en verbondenheid met het publiek”, schrijft ook de Commissie-Van Geel in een onlangs gepubliceerd rapport over de toekomst van het publieke bestel.
Gräper heeft vorige week geopperd om de huidige vergunning van de NPO twee jaar te verlengen, en nog geen nieuwe ‘concessie’ van vijf jaar af te sluiten. Dat moet een toekomstig kabinet de tijd geven om veranderingen door te voeren. Keijzer vindt het een voordeel dat de door haar gehekelde wervingscampagnes daardoor voorlopig niet nodig zijn. Partijen als de VVD en BBB denken overigens aan een kortere verlenging.
Bron: Nu.nl/BM
Foto: D66