Streekstad Centraal ontvangt Keurmerk Nederlandse Streekomroepen
dinsdag 10 september 2024

Streekstad Centraal ontvangt Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

Streekstad Centraal ontving recentelijk het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen en was daarmee de tiende lokale omroep die dit certificaat ontving. Een kroon op het werk dat de afgelopen jaren is verzet, aldus de trotse directeur Richard van der Veen, die ook kritisch naar de nabije toekomst blijft kijken.

Door het verkrijgen van het Keurmerk toont Streekstad Centraal aan dat het voldoet aan de vereiste criteria voor kwaliteit en professionaliteit, de efficiency en het productaanbod bij lokale publieke omroepen. “Niet alleen is de afgelopen tien jaar door iedereen op de redactie heel hard gewerkt aan een enorme inhoudelijke kwaliteitsslag, maar het PBO, het bestuur en tegenwoordig ook de Raad van Toezicht hebben de organisatie naar een hoger niveau getild”, constateert Van der Veen. Voor de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard is Streekstad Centraal inmiddels de officiële streekomroep “Volgens de regio-indeling van de NLPO, komen daar straks ook Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest bij. Daar zijn nu nog individuele lokale omroepen actief.”

Gevaar
Maar daar zet Van der Veen ook een vraagteken bij. “Ik snap dat je vanwege de kosten voor een bepaalde schaalgrootte moet kiezen, maar het gevaar dat dan aan de horizon loert, is dat je als streekomroep in een bepaald gebied wellicht minder goed in de haarvaten zit dan eigenlijk zou moeten. We zijn hier in de streek ooit begonnen met zeven zelfstandige lokale omroepen, dat moet binnen twee, drie jaar allemaal met elkaar zijn samengegaan.”

“De sector had terecht een
behoorlijk slecht imago”

“In 2012 startte Streekstad als lokale omroep Alkmaar Centraal. Een paar jaar later riep het toenmalige OLON-bestuur: het moet nou afgelopen zijn met dat gesubsidieerd plaatjes draaien, we gaan professionaliseren. En daar staan wij volledig achter, want dat was ook hard nodig; de sector had terecht een behoorlijk slecht imago. We zijn toen meteen in gesprek gegaan met onze collega’s in buurgemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste echte samenwerking in de regio en uiteindelijk een fusie. Wij zijn dus al sinds 2014, 2015 bezig met die professionalisering en de vorming van een streekomroep, het komt niet uit de lucht vallen.”

Weerbarstiger
“De andere vier lokale omroepen in de regio hebben zich daar de afgelopen jaren wat minder druk om gemaakt. Andere prioriteiten gehad. Dat betekent dat er inmiddels wel een verschil is ja, zowel op inhoud als in – en dat is eigenlijk nog veel belangrijker – bestuur. Ze hebben ook echt nog te maken met klassieke vrijwilligers die een radioprogramma maken en dat al jaren op dezelfde manier doen. Die ga je niet meer veranderen. Maar in de regels die de NLPO nu opstelt, staat toch echt dat een lokale omroep op een gegeven moment aan bepaalde minimumeisen moet gaan voldoen. Wij ondersteunen dat van harte, maar zien ook dat de praktijk voor die omroepen soms een stuk weerbarstiger is nu de tijd langzaam op raakt. Die omroepen hebben de heuvel bij wijze van spreken nog te beklimmen, terwijl wij al aan de andere kant staan. Ik vind dat er iets te weinig oog is voor de uitdagingen die door dat verschil ontstaan.”

“Heel concreet: Bij Streekstad Centraal hebben we inmiddels een bestuur, een Raad van Toezicht en vier mensen op de loonlijst staan en daar zwermen ook nog wat zzp’ers omheen. Die mensen op de loonlijst hebben allemaal een gezin en een hypotheek, daar dragen we ook de verantwoording voor. Waar het vroeger ging om heel veel uren erin stoppen gewoon omdat je het leuk vond, daar run je nu een bedrijf en moet er ook intern verantwoording worden afgelegd. Dat is niet alleen journalistiek-inhoudelijk maar ook mentaal en qua bedrijfsvoering een heel andere insteek.”

De NLPO mag wat Van der Veen betreft daar wel wat meer op inspelen. “Ze zouden kunnen zeggen: jullie hebben tien jaar de tijd jaar gehad maar niet voldoende meegedaan en zijn inmiddels ingehaald door de streekomroepen. Maar dat gebeurt niet, de NLPO wil ook de belangen behartigen van díe lokale omroepen en ze als gelijkwaardige partners om tafel zetten. Wat je dan dus krijgt, is dat omroepen die wél flink bezig zijn geweest met professionaliseren, daar de last van moeten dragen.”

“Eigenlijk wordt van ons
gevraagd om een beetje
op de rem te gaan trappen”

“En dan heb ik het niet specifiek over ons hoor, we beginnen elkaar hier in de regio langzaam te vinden. Maar de zich ontwikkelende omroepen in de brede middensector krijgen nu ook de uitdaging van de ‘oldskool’ lokale omroepen op het bord. Onder druk moet een samenwerking worden gesmeed. Hoe dat vaak uitpakt – slecht – is op meerdere plekken in Nederland al aangetoond. Eigenlijk wordt van ons gevraagd om een beetje op de rem te gaan trappen, misschien zelfs wel de versnelling in zijn achteruit te zetten, zodat andere omroepen kunnen ‘bijkomen’. Maar daar hebben we de afgelopen twaalf jaar natuurlijk niet als een gek voor gewerkt… Nogmaals, het klinkt allemaal negatief, maar we ondersteunen de toekomstvisie van de NLPO echt van harte. Alle posterverhalen verdienen echter ook enige nuance.”

Bron: BM

Bericht delen