Tegels naar onder meer Nieuwsuur en cameraman Dennis Hilgers
In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn de Tegels 2017 uitgereikt, de belangrijkste journalistieke prijzen van het jaar. Nieuwsuur, de Volkskrant en NRC kregen ieder twee Tegels uitgereikt. Daarnaast waren er ook tegels voor journalisten van BNNVARA en de VPRO.
De Tegels worden altijd uitgereikt in verschillende categorieën. Bas Haan van Nieuwsuur (NTR/NOS) kreeg de Tegel in de categorie Nieuws voor De WODC-affaire. In deze reportage toonde hij aan dat het niet best is gesteld met de onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ook de Storimans Tegel voor het beste camerawerk ging naar Nieuwsuur. Dennis Hilgers kreeg hem voor Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over één jaar Trump. 3500 kilometer en twee dagen en nachten lang filmde hij in de trein van Chicago naar Seattle.
De Storimans Tegel is genoemd naar cameraman Stan Storimans die in 2008 tijdens zijn werk voor RTL Nieuws in Georgië om het leven kwam.
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, is verheugd. “Geweldig werk van Bas en Dennis! Extra leuk en bemoedigend is dat dit prijzen zijn voor twee kernwaarden waar Nieuwsuur voor staat: de vinger achter de macht en de blik op het buitenland via visueel hoogstaand werk. We zetten als redactie met veel trots deze Tegels in onze prijzenkast.”
Lekker wakker geworden na een fantastisch avond. #tegel #nieuwsuur #engcompany #realDonaldTrump pic.twitter.com/HGMzRslDEx
— Dennis Hilgers (@OmeDennis) April 17, 2018
In de categorie Nieuwsverslaggeving ging de tegel naar Carlijne Vos van de Volkskrant voor haar artikel Migratie uit Afrika. Ze onderzocht daarin wat Europa doet om de stroom migranten uit dat werelddeel een halt toe te roepen.
De Tegel voor het beste Achtergrondverhaal was voor de documentaire De ondergang van de Van Imhoff, van Kees Schaap en Foeke de Koe (BNNVARA). Het is een drieluik over een Nederlandse oorlogsmisdaad tijdens een scheepsramp uit 1942. Het werd een van de grootste Nederlandse doofpotaffaires na de Tweede Wereldoorlog.
NRC-journalist Jannetje Koelewijn sprak met de ouders van twee slachtoffers van de zelfmoordaanslagen op luchthaven Zaventem. Ze kreeg de Tegel in de categorie Interview voor het artikel dat daaruit voortvloeide: Was ik er maar bij geweest, je kunt elkaar misschien nog vasthouden.
‘Nergens vals sentiment, maar wel recht in je gezicht’, oordeelde de jury over het artikel van Koelewijn.
Misschien wel de jongste Tegelwinnaar ooit was Timo Nijssen van de Volkskrant. Als 22-jarige stagiair schreef hij voor de krant Dit flesje vaart de wereld rond. De hoofdrol in dit onlineverhaal is voor een flesje kraanwater uit Hongkong dat uiteindelijk belandt in de schappen van het Kruidvat en daar minder kost dan in Hongkong zelf.
NRC viel opnieuw in de prijzen met een Tegel in de categorie Onderzoek voor Joep Dohmen en Esther Rosenberg. In Het mestcomplot brachten ze de omvang van de fraude van boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in Brabant en Limburg in kaart.
De publieksprijs ging dit jaar naar Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys voor Bob (VPRO). Dat is een podcast over de mysterieuze liefde van de 84-jarige Elisa.
Bron: De Tegel/NOS/BM