The Dutch Media Group failliet
The Dutch Media Group, voorheen Z-Works, is failliet verklaard. Gedupeerde ondernemers die wachten op geld kunnen hun vordering bij de curator aanmelden. Maar de kans is klein dat zij hun geld ooit nog terugzien, zegt advocaat Caspar Janssens tegen Radar.
Radar besteedde dit jaar voor de tweede keer aandacht aan de laakbare werkwijze van The Dutch Media Group. Ondernemers werden gevraagd om mee te werken aan een tv-programma op RTL omdat hun deskundigheid en expertise perfect zouden aansluiten bij de uitzending. Uiteindelijk bleek het niet meer dan een veel te dure advertentieverkoop.
RTL trok na de uitzending van Radar de stekker uit de samenwerking. The Dutch Media Group beloofde gedupeerde ondernemers terug te betalen, maar het lijkt erop dat zij – al helemaal nu het bedrijf failliet is – kunnen fluiten naar hun geld.
Geld nooit gestort
De kans dat ondernemers hun geld terug zouden krijgen, was ook voor het faillissement al klein. Daags na de uitzending stuurde advocaat Janssens een brief naar The Dutch Media Group. Daarin stonden de gegevens van de gedupeerden die hij bijstaat, zoals de rekeningnummers. Het geld is echter nooit gestort.
The Dutch Media Group zat al even in de financiële problemen, weet Janssens. “Banken hebben op een gegeven moment hun kredieten opgevraagd. Daardoor was The Dutch Media Group financieel lam: ze konden de financiering van het bedrijf niet meer gebruiken. Die moesten ze zelfs terugbetalen.”
Gedupeerde ondernemers
Wat zijn de opties voor gedupeerden, nu het bedrijf failliet is? “Het enige wat je als gedupeerde kan doen, is de vordering aanmelden bij de curator”, zegt Janssens. “Maar ook als de vordering terecht wordt bevonden, is het nog maar de vraag of je het geld terug gaat zien.”
Bij een faillissement worden schuldeisers in een bepaalde volgorde uitgekeerd. Eerst zijn de werknemers aan de beurt. Daarna volgen instanties als de Belastingdienst, het UWV en de banken. De ‘gewone’ vorderingen staan achteraan in de rij. “In veel faillissementen komen ze hier niet meer aan toe.”
Bron: Radar/BM