Viaplay heeft plan voor financieel herstel, blijft actief in Nederland
Viaplay heeft een plan om de slechte financiële positie te verbeteren. Met verschillende aandeelhouders en geldschieters is een deal gesloten waarmee het bedrijf weer lucht krijgt. Zo worden schulden deels omgezet in aandelen en gaat het bedrijf geld binnen halen door nieuwe aandelen uit te geven. Dat moet zo’n 350 miljoen euro opleveren, meldt het Zweedse streamingplatform vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
De presentatie daarvan was al een paar keer uitgesteld vanwege gesprekken met grote aandeelhouders en geldschieters van het bedrijf. In de kwartaalrapportage waarschuwt Viaplay dat het niet zeker is dat het plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Viaplay gaat ervan uit dat komend jaar in principe aan alle verplichtingen kan worden voldaan, maar ziet wel risico’s. Zo is het onzeker of het bedrijf kan blijven voldoen aan de voorwaarden voor diverse leningen en bestaat de kans dat bankgaranties worden ingetrokken, mogelijk deze maand al. Ook bestaat de kans dat het plan om het bedrijf financieel te herstructureren, niet of in een andere vorm doorgaat, zegt het bedrijf.
Formule 1 rechten
Nederland is (samen met de Scandinavische landen) wél winstgevend en blijft daardoor onderdeel van de zogeheten kernactiviteiten, bevestigt het bedrijf opnieuw. Viaplay beschikt onder meer over de rechten voor de Formule 1, het Grand Prix-kampioenschap dat dit seizoen opnieuw is gewonnen door Max Verstappen.
Activiteiten in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada staan op de nominatie om (deels) verkocht te worden, of zijn dat al. Dertig procent van het personeel is ontslagen.
Viaplay leed het afgelopen kwartaal ruim 60 miljoen euro verlies, ook door verschillende afschrijvingen. Vorig jaar was in het derde kwartaal dat nog een verlies van 7,5 miljoen euro. Afgelopen zomer bleek dat het bedrijf zich heeft vertild aan een ambitieuze en dure internationale uitbreiding.
De dienst kampt met stevige concurrentie in het streaminglandschap, waarin het internationaal een relatief kleine speler is.
Bron: NOS/BM