Volledige Raad van Toezicht NTR stapt op na meldingen over mediadirecteur
vrijdag 29 november 2024

Volledige Raad van Toezicht NTR stapt op na meldingen over mediadirecteur

De volledige Raad van Toezicht (RvT) van omroep NTR heeft zijn ontslag aangeboden bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en stapt onmiddellijk op. Dat bevestigt een woordvoerder van de taakomroep na berichtgeving van het AD.

De aanleiding voor het vertrek van de toezichthouders is ‘een aanzienlijk aantal meldingen van serieuze aard’ over mediadirecteur Willemijn Francissen.

Onderzoeksbureau Decoz & Co doet momenteel intern onderzoek naar misstanden binnen de NTR. De RvT kreeg tussentijds bericht over het onderzoek en concludeerde dat een apart onderzoek nodig is naar de rol en het gedrag van de mediadirecteur. ‘Het is voor de NTR in onze ogen beter als dat onderzoek wordt begeleid door nieuwe toezichthouders’, aldus de terugtredende raad.

De omroep meldde in oktober dat een nieuw onderzoek gedaan zou worden en dat Francissen uiterlijk 1 december zou terugkeren. Maar de RvT noemt het nu ‘gegeven de ernst van het bericht onwenselijk’ dat Francissen per 1 december terugkeert.

De toezichthouders hebben ‘gezamenlijk geconcludeerd’ dat de leden hun verantwoordelijkheid moeten nemen ‘voor het feit dat verbetering van de NTR-cultuur te lang op zich heeft laten wachten’. Daarbij bieden de vertrekkende leden ook hun excuses aan aan de medewerkers van de taakomroep, die per brief zijn geïnformeerd.

Francissen trad afgelopen zomer al tijdelijk terug om een onderzoek naar misstanden binnen de taakomroep ‘zo onafhankelijk en constructief mogelijk’ te kunnen laten doen. Later kwam naar buiten dat Francissen in september 2025 definitief stopt als mediadirecteur van NTR.

Regeringscommissaris Mariëtte Hamer stelde woensdag in haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep dat er tien maanden na de publicatie van het rapport-Van Rijn onvoldoende vooruitgang is geboekt om de sociale veiligheid te verbeteren.

Uit het rapport, dat in februari verscheen, bleek dat drie op de vier medewerkers binnen de publieke omroep sociale onveiligheid ervaren. Hilversum moet volgens Hamer meer doen om een structurele cultuurverandering te bewerkstelligen. De verschillende omroepen laten weten dat ze aan de slag zijn gegaan met de aanbevelingen, maar dat verandering in werkcultuur meer tijd nodig heeft.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen