Werelderfgoed Nederland in Klokhuis-serie
Het Klokhuis maakt een serie over de tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland. Klokhuis-presentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezoeken deze bijzondere plekken en zoeken uit waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland. De serie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Werelderfgoed Nederland.
De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal bekende plekken op de wereld die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde. Nederland heeft ook tien werelderfgoederen: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, de binnenstad van Willemstad op Curaçao, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel en de Van Nellefabriek in Rotterdam.
Waarom zijn deze locaties – die (bijna) allemaal bij ons ‘in de buurt’ zijn – uniek in de wereld? Waarom mogen zij zich scharen in het rijtje Great Barrier Reef, Zijderoute en de Prambanan tempel? Voor iedere locatie is daar een eigen, uniek antwoord op te vinden. In elke aflevering staat één werelderfgoed centraal.
Het Klokhuis organiseert, in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland, op 5 maart 2016 de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Een dag met activiteiten, workshops, meet & greets met de Klokhuis-presentatoren en de première van de serie. Kijkers worden vanaf 8 februari uitgedaagd om na te denken over wat zij de mooiste plek, natuurgebied of gebouw vinden en dat voor te dragen als ‘Klokhuis Werelderfgoed’. Op de Klokhuis Werelderfgoeddag wordt door een deskundige jury bepaald wie de winnaar is.
Bron: NTR/Broadcast Magazine