75 jaar bevrijding
Het is een kroonjaar met 75 jaar bevrijding. Met een lange aanloop sinds eind augustus 2019 begint de pers het thema meer in te vullen in aanloop naar de herdenking in mei.
Zo heeft de NOS de serie 75 jaar bevrijding met een soort logboek, nagespeelde Journaals en nieuwsbrieven. De Volkskrant heeft een andere invalshoek genomen en is op Volkskrant Online Mijn Bevrijding gestart, een serie van 75 interviews met mensen die de oorlog hebben meegemaakt of oorlogs- en bevrijdingskinderen zijn.
De NOS kan uiteraard putten uit een groot archief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de NOS eigen materiaal ontdekt. Onderzoek leerde bijvoorbeeld dat samen met de BBC het verhaal van Graeme Warrack in 1976 was verfilmd als Arnhem: verhaal van een ontsnapping. De film over de ontsnapping van de Britse kolonel van bezet Arnhem naar bevrijd gebied, bleek enkele keren uitgezonden op tv, maar was daarna in het archief beland. Ter ere van de ontsnapping van Warrack naar bevrijd gebied, deze maand 75 jaar geleden, besloot de NOS deze film in zijn geheel online te zetten.
Op regionaal niveau heeft bijvoorbeeld Omroep Gelderland ook een mooi initiatief. Medewerkers zijn bij bijeenkomsten in de hele provincie aanwezig om te zien welke verhalen mensen die de oorlog hebben meegemaakt of oorlogs- en bevrijdingskinderen vertellen. Mijn familie zal bij één van de bijeenkomsten aanwezig zijn met een PowerPoint-presentatie met de titel Weg van de Brug, en op internet met een gelijknamig blog.
Openingspagina Weg van de Brug (Foto: Gelders Archief)
De presentatie en het blog zijn een reconstructie van het vluchtverhaal van mijn ouders, die vanuit Arnhem in Varsseveld terechtkwamen en daarna terugkeerden naar Arnhem, om te constateren dat ze alles, huis en goederen, kwijt waren.
Jak Boumans
Curator Pre-internet/ auteur/blogger
De week van Jak Boumans
-
ΜaandagNieuwe media
-
DinsdagVeertig jaar Teletekst
-
WoensdagKennisquiz of kenniskwis
-
Donderdag75 jaar bevrijding
-
VrijdagNevenschade DWDD