AI
Het CERN-bezoekje van gisteren was indrukwekkend; eigenlijk is het een klein dorp vol complexe machines voor allerlei experimenten. De machine waarmee vorig jaar werd bewezen dat anti-materie ook gewoon door de zwaartekracht wordt aangetrokken, passeerde eveneens de revue.
De rondleidende wetenschappers berichtten dat ze voor nog zo’n twintig jaar experimenten in gedachten hebben. Daarna hopen ze op een grotere versneller met een omtrek van maar liefst 91 km.
De ironie is dat we die complexe machines momenteel een stuk beter beheersen dan die andere technologie die zich ontpopt vanuit kleine computerchips en waar iedereen het tegenwoordig dagelijks over lijkt te hebben: AI. De doemvoorspellingen over hoe de wereld door AI zal worden overgenomen of dan op zijn minst door de gewiekste aanbieders ervan lijken wel wat op de Zwarte Gaten-voorspelling over het CERN waar ik gisteren aan refereerde. Met dit verschil dat het AI-gevaar een stuk realistcher is…
Gelukkig zit men in de academische hoek ook niet stil. Kwaliteitskrant Le Temps berichtte vorige week dat de Zwitserse technische universiteiten (EPFL en ETH) de krachten bundelen en samen een open, ethisch AI-model willen bouwen met hun Alps supercomputer. De 10.000 GPU’s in dat apparaat moeten een soort tegenkracht bieden aan de commerciële aanbieders die niet in hun kaarten laten kijken. Vergeleken met de versnipperde aanpak in Europa geef ik de Zwitsers een goede kans; de Swiss made gedachte is al op vele andere terreinen een succes gebleken.
Wat Nederland betreft put ik troost uit de gedachte dat prof.dr.ir. Inald Lagendijk (TU Delft) bij de stichting AINed in het bestuur zit. Tijdens een alumni-avond eerder dit jaar (ook bij het CERN) moest ik weer aan hem denken. Zijn gedrevenheid en rekenkracht maakten op mij als afstudeerstudent 23 jaar geleden al grote indruk. Met een paar Lagendijks heeft Nederland geen 10.000 GPU’s nodig!
Frans de Jong
Senior Engineer – European Broadcasting Union (EBU)