Allemaal aan de podcast
Gisteren was het exact twintig jaar geleden dat Adam Curry en Dave Winer, met de door hen ontwikkelde RSS-techniek, de allereerste Amerikaanse podcast feed creëerden. De opmars van de podcast in ons land is inmiddels al een jaar of twee aan de gang.
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders weleens naar een podcast luistert. Eva Jinek vroeg zich vorige week in haar talkshow af, waarom we ineens allemaal aan de podcast zijn. Favoriet zijn de zogenaamde ‘keukentafelgesprekken’, mede omdat we nu het dagelijkse gesprek met een ander of het afluisteren hiervan zo missen. Maar ook de verhalende podcasts of podcasts over cold cases zijn populair.
Hoe vind je als onafhankelijke podcastproducent van een niche podcast een (vast) luisterpubliek? Via de meest beluisterde platforms als Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify is dat niet eenvoudig. De ranglijsten op deze platforms worden veelal aangevoerd door podcasts geproduceerd door bekende mediabedrijven, BN’ers of grote merken.
Slechts een enkeling lukt het om op eigen kracht in de toplijst of de aanbevelingslijsten terecht te komen. Ook podfather Adam Curry maakte zich zorgen en startte het platform podcastindex.org voor makers en ontwikkelaars. Zo hebben zij op een eerlijke manier een index van het aantal luisteracties.
Maar hoe kom je als luisteraar aan luistertips, aan de niche podcasts die aansluiten bij jouw interesse? Misschien via vrienden of bekenden of een nieuwsbrief? Maar niet via je een van de grote podcastplatforms!
Daarom een oproep: wat als daar een aparte rubriek zou worden gecreëerd, bijvoorbeeld onder de titel ‘indie podcasts’. Via deze rubriek wordt elke week een andere niche podcast uitgelicht, waardoor luisteraars worden geattendeerd op een breder aanbod van podcasts en hebben makers meer kans om een luisteraars publiek te vinden.
Zie het alsof je als luisteraar net als vroeger op vakantie een transistorradiootje in je hand hebt en met de keuzeknop zoekt naar een interessante geluidsgolf, naar iets waarvan je graag meer wil horen. En als we dan toch bezig zijn, de prijzen die in podcastland te winnen zijn, daar past vast nog wel een categorie ‘Indie’ bij toch? @DutchPodcastAwards, @DeGoudenPodcast en @OnlineRadioAwards?
In de tussentijd: de sites podcastluisteren.nl en podcastnetwerk.nl geven je een aardig overzicht van Nederlandse podcasts en ik heb ook nog een paar luistertips voor je:
Geel over de kleur geel, Onder de Rivieren over twee Limburgers die in Brabant studeren, 10 Dagen 10 Vierkante meter over een studentenhuis in quarantaine, Filosoofje waarin kinderen filosoferen, VINK met recensies van andere podcasts. En tot slot De MINI-Cast met toffe verhalen over de MINI Cooper.
De laatstgenoemde maak ik zelf en in deze podcast ga ik als Mini-liefhebber op zoek naar mensen met mooie verhalen over hun avonturen met een Mini Cooper. Zo vertelt radiodier Marc Stakenburg dat hij als jonge knul leerde autorijden in een Mini en neemt Henk Westbroek je mee op zijn reis al liftend onderweg naar zijn Julia in Engeland. Hij kreeg een lift van niemand minder dan Paul McCartney in, jawel, je raadt het al: een Mini!
Rachel de Wit
Docent en Branche Manager Media – Fontys Academy for Creative Industries Tilburg
Podcastmaker en oprichter van De Podcast Producent (De MINI-Cast)
Lid van de Raad van Advies van Broadcast Magazine Young
De week van Rachel de Wit
-
ΜaandagVerschil maken
-
DinsdagDragons’ Den online
-
WoensdagRadio, it’s a kind of magic…
-
DonderdagAllemaal aan de podcast
-
VrijdagClubhouse, de nieuwe ‘social’ hype?