Anders kijken
Hoe is het gesteld met de beeldvorming van mensen met een beperking in de media? Daar ging een goed gesprek over dat ik gisteren had aan het einde van de werkdag.
Persoonlijk vind ik dat de beeldvorming die we hebben van mensen met een beperking zeer beperkt is. Wie zien hen nog steeds te veel als mensen met alleen een zorgvraag, maar het zijn natuurlijk gewoon mensen met talenten en beperkingen, net zoals iedereen.
En hoe je het ook wendt of keert, de media zijn hierin heel bepalend. We zien vaak mensen op televisie met een beperking, waarbij het gaat over de beperking zelf. Maar hoe goed zou het zijn als we mensen met een beperking in beeld zouden brengen waarbij we kijken naar de talenten die deze mensen hebben? Als we dat vaker zouden doen, dan leren we als totale samenleving anders kijken.
Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een viroloog in een rolstoel zou zitten, elke avond aanschuift aan een talkshowtafel en vertelt over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dat soort voorbeelden hebben we nodig!
Daarbij is mijn pleidooi dat we moeten beginnen bij kinderen. Als kinderen mensen met een beperking vaker zien, dan leren zij dat het heel normaal is om een beetje anders te zijn. Mijn grote wens is bijvoorbeeld een presentator of presentatrice van het Jeugdjournaal die een zichtbare beperking heeft.
Maar nu even terug naar de realiteit. Het is woensdag en we hebben nog veel stappen te zetten. En aangezien ik een positief ingesteld mens ben, gaan we moedig voorwaarts. Ik ga een kop koffie halen en maak mij op voor de eerste call. Een afspraak die gaat over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb er weer zin in. Fijne dag allemaal en tot morgen!
Rick Brink
Adviseur Diversiteit & Inclusie
De week van Rick Brink
-
ΜaandagAfwisselend
-
DinsdagPetitie
-
WoensdagAnders kijken
-
DonderdagEen dagje buitenspelen
-
VrijdagKansen