Back To The Future
Een van de leukste tv-programma’s van de afgelopen weken vond ik De Kijk van Koolhoven van de VPRO, waarin de grote regisseur Martin Koolhoven met aanstekelijk enthousiasme college filmwetenschappen geeft aan de hand van een paar van zijn favoriete films.
Naast wat meer technische achtergrondinformatie, over cameraposities bijvoorbeeld, had hij ook inhoudelijke inzichten die voor mij althans nieuw waren. Zo wist ik niet dat sinaasappels, nu toch een probaat middel om weerstand tegen Corona op te bouwen, in de The Godfather-films symbool staan voor de dood.
Een aflevering was gewijd aan films over tijdreizen, daar kwam toevallig ook een stukje Groundhog Day in voorbij. Maar het ging vooral over Back To The Future, de film met Michael J. Fox uit 1985, waarvan ik vermoed dat die destijds niet heel hoog in aanzien stond bij de incrowd van filmrecensenten. Koolhoven vindt het echter een geweldige film, goed verhaal, goed geacteerd en knap gemaakt, nog zonder digitale special effects.
Dit was voor mij aanleiding de volgende dag Back To The Future weer eens te gaan kijken (beschikbaar via Ziggo Movies & Series) en hij verveelde geen seconde, hoe vaak ik ‘m al had gezien. Mede dankzij het enthousiasme van Koolhoven natuurlijk. En toen zag ik iets wat Koolhoven niet had besproken en mij nu met zijn bril op voor het eerst was opgevallen, namelijk dat de uitvinding van de tijdmachine een soort kip-ei verhaal is.
Marty McFly komt uit de toekomst met de DeLorean tijdmachine en toont de uitvinder Doc wat het essentiële onderdeel van de tijdmachine is, de flux capacitor, waardoor Doc vervolgens de tijdmachine kon uitvinden.
Hopelijk komt er een nieuw seizoen van De Kijk van Koolhoven.
Marc de Boer
Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam en vaste juridisch adviseur van een aantal tv- en filmproducenten.