Timo Jepkema
2018 - week 37

Bezuinigingen

62 miljoen bezuinigen vanwege tegenvallende reclame-inkomsten: “Nu bekend is dat het tekort bij de NPO waarschijnlijk wordt aangevuld met veertig miljoen, mag op basis daarvan worden verwacht dat de bezuinigingsplannen aangepast zullen worden,” schrijft de NVJ gister in een e-mail naar haar leden. Gelukkig maar.

Nu werk ik niet direct voor de NPO, maar de regionale omroepen zijn natuurlijk wel onderdeel van het publieke bestel. Bang voor nóg meer bezuinigingen bij de regionale omroepen, dat ben ik de laatste tijd echter niet geweest. Zuiniger kan het bijna niet, zou je zeggen.

Het zou ook wel heel makkelijk zijn als ik nu zeg dat er dan maar efficiënter gewerkt moet worden bij de publieke omroep. Gewoon, om die 62 miljoen weg te poetsen. Verhalen over verslaggevers bij de NOS die samen op pad gaan voor radio en televisie en een grote ploeg technici meekrijgen, zijn bij een regionale omroep hetzelfde als sneeuw in de woestijn. Dat tijdperk is geweest. Waar vroeger nog een geluidsman, een regisseur, cameraman, radioverslaggever en een radiotechnicus werden ingezet, doet een gemiddelde verslaggever bij een regionale omroep al deze functies nu zelf.

Verslaggevers van de NOS die als mojo (mobile journalism) op pad worden gestuurd voor een reportage in het achtuurjournaal: Ik zie het nog niet gebeuren. Daarom zeg ik, het is té makkelijk om te zeggen dat de NPO maar efficiënter moet gaan werken, de regionalen hebben die slag immers ook al gemaakt. Maar mag de crème-de-la-crème van de journalistiek ook iets kosten? Mogen die 1.380.000 kijkers voor ‘acht uur’ en die 889.000  kijkers voor het zesuurjournaal  (12-09-2018) ook kijken naar perfect gedraaide beeldverhalen met inhoudelijk goede journalistieke producties?

Ik vind van wel. Journalistiek heeft een prijskaartje. Televisie maken ook. Een reportage, camjo of mojo, gaat altijd ten koste van iets. Óf van de inhoud, óf van het beeld dat je maakt. Je kunt jezelf er wel in perfectionaliseren. Ik vind het heerlijk wanneer ik zelf fantastische beelden maak als camerajournalist en tegelijkertijd goede vragen stel. Toch denk ik dat het mij meer rust geeft en ik betere vragen stel wanneer ik met een cameraman ben en al die techniek niet zelf hoef te doen.

Misschien kan ons land om die reden de waakhond van onze democratie alsjeblieft met rust laten. En misschien kunnen we dan ook zuinig zijn op de kwalitatief hoogstaande reportages bij de publieke omroep. Dus ook bij Brandpunt+. Alvast bedankt.

Timo Jepkema
Presentator/verslaggever Omrop Fryslân