De Laatste Dag
Het boek dat je niet had willen schrijven. Maar, paradoxaal genoeg, toch moest schrijven. Een boek over de moord op Pim Fortuyn. Op 6 mei: ‘It was 20 years ago today’, van de Beatles’ Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Als ik muzieksamensteller was, zou ik ‘m programmeren.
Er ging geen band spelen, maar een vooraanstaand politicus dood. Op dat moment de meest vooraanstaande, in de letterlijke zin van het woord. Maar nu loop ik vooruit op de zaak.
Het boek wil je niet schrijven, je wilt dat de gebeurtenissen die je beschrijft, niet waren gebeurd. En die hebben tegelijk zo’n grote impact gehad, dat ze niet onbeschreven mogen blijven.
Over de impact van Fortuyns dood op het politieke vlak is veel gespeculeerd. Niemand weet hoe hij er nu bij had gezeten, wanneer de dodelijke schoten niet waren gelost. Of hij politiek succesvol was geweest, of dat een eventueel premierschap was uitgelopen op een drama. Hoe Nederland er nu uit had gezien. Was het hem gelukt zijn dromen te verwezenlijken of waren die in rook opgegaan in de waan van de dag?
Ik was er bij, bij die moord. Samen met nog heel veel anderen beleefden we de gruwelijke gebeurtenis die we in de afgelopen twintig jaar in ons huidige leven hebben geabsorbeerd, ‘een plekje hebben gegeven’, zoals dat heet.
In die twintig jaar namen mijn medegetuigen me vaak mee naar dat plekje waar ze de moord op Pim dachten te hebben begraven. En dat gebeurde zo vaak, en zo intens, dat het idee voor een boek hierover vaste vorm kreeg. Die vaste vorm ligt vanaf vrijdag aanstaande in boekwinkel en heet: De Laatste Dag.
Paul van der Lugt
Twintig jaar geleden zendercoördinator van Radio 3FM, nu schrijf ik onder meer.
Foto: Peter Arno Broer
De week van Paul van der Lugt
-
ΜaandagDe Laatste Dag
-
DinsdagHart geopend
-
WoensdagEerbetoon
-
DonderdagMariagg
-
VrijdagBoekpresentatie