Diep en breed geworteld
De traditie van de regionale omroep ligt bij de radio. Dit jaar precies dertig jaar geleden werden de laatste twee provincies van regionale radio voorzien. Flevoland en Utrecht.
De radiowortels zijn nog steeds duidelijk hoorbaar bij alle dertien omroepen. Vele hebben een toppositie in hun regio. Jarenlang was de regionale radio onbetwiste nummer 1, maar ook daar heeft de stevige concurrentie zijn tol geëist.
Na de radio begonnen zo’n twintig jaar geleden de eerste regionale televisie-uitzendingen. De organisaties groeiden en maakten vaak baanbrekende programma’s. Denk aan de Overijsselse soapserie Van jonge leu en oale groond, die een enorme succes werd, en niet alleen in Overijssel. In Utrecht krijg ik regelmatig de vraag voorgeschoteld of RTV Utrecht de populaire serie Nagtegaal en zonen nieuw leven kan inblazen.
De journalistiek hield gelijke tred met deze ontwikkeling. Toen het digitale tijdperk zijn intrede deed, liep de regionale omroep voorop deze nieuwe media te gebruiken voor de verspreiding van nieuws en informatie uit de regio. Inmiddels weten veel mensen hun regionale omroepen te vinden via digitale media.
Dat zijn vaak nieuwe, jonge gebruikers die voor die tijd niet luisterden naar de regionale radio of tv. Op deze wijze bereiken de meeste regionale omroepen bijna 80% van de mensen in hun verzorgingsgebied.
Ik verwacht dat die getallen nog aanzienlijk gaan toenemen. Kort geleden spraken wij af met de NOS om elkaars nieuws ook te gaan verspreiden via onze respectievelijke apps en websites. Maar over die samenwerking van de regionale omroepen morgen meer.
Paul van der Lugt
Directeur RTV Utrecht
De week van Paul van der Lugt
-
Μaandag1 april 2019
-
DinsdagOnafhankelijk
-
WoensdagDiep en breed geworteld
-
DonderdagSamen en aanvullend
-
VrijdagIdeale constructie