Een muziekleven 5: Kantoordag
Mijn ‘De week van’ eindigt met een kantoordag op Muziekweb. Na wat mails behandeld te hebben, pak ik een krat met nieuw binnengekomen cd’s om deze op naam en titel in te voeren en bij één of meerdere stijlen in te delen. Muziekweb streeft ernaar om alles wat in Nederland wordt uitgebracht of gedistribueerd aan te schaffen en te digitaliseren – grofweg verdeeld in ‘klassiek’ en ‘populair’ en met daar nog vele stijlen naast en onder hangend.
Klassiek en populair (met aparte categorieën als jazz, country en wereld) hebben eigen specialisten en ik hoor bij de laatste club. Er is nog geen reden tot paniek bij de gedachte dat fysieke muziekuitgaves aan het opdrogen zijn en straks alles alleen nog maar als downloads wordt aangeboden. Deze week staat de teller op 180 cd’s. Veel obscuurs met illustere namen als Green Lung (hardrock/metal), Creux Lies (indie/alternative) en The Bootheels (punk/hardcore). En wat te denken van C.Kretz (hiphop, Duitstalig)? Maar ook nieuw werk van bekendere namen als Mastodon (hardrock/metal), The Doobie Brothers (rock) en Billy Bragg (singer-songwriter). Heel veel reissues, waaronder een prachtige box vol extra’s van het album Tattoo You van The Rolling Stones (rock, rhythm & blues).
Tijdens de lockdown van 2020 ben ik al snel weer op kantoor gaan werken. Met een man of drie bleven we nieuwe cd’s ontvangen en invoeren in de grote stille ruimte waar kort daarvoor nog veel bedrijvigheid heerste. Langzaam begint het nu weer drukker te worden. Vandaag zie ik klassieke specialist Hans voor het eerst sinds maanden weer. Ons gesprekje komt algauw op de komende fusie met Beeld en Geluid.
Gisteren kregen we onze nieuwe salarisvoorstellen van Beeld en Geluid en die zien er goed uit. Het is nog onduidelijk of ons kantoor met archief ook werkelijk naar het, overigens imposante, gebouw (de Snoepdoos) in Hilversum gaat verhuizen. Het eventuele extra reizen blijft voor de meeste werknemers – zowel financieel als qua reistijd – een hekel punt.
Het is vandaag ook drukker omdat Cock afscheid neemt als medewerker van Muziekweb, na meer dan 41 jaar dienst. Rob Maas, die zestig jaar geleden Muziekweb startte, is natuurlijk gekomen. Hij is inmiddels een late tachtiger die ervan baalt dat Cock liever geen afscheidsspeech van hem wil. Bij de koffie met tompoezen komen de verhalen toch los, bij zowel Rob als Cock: De avonturen van een uitleendiscotheek die uitgroeide tot een enorm muziekarchief, een historie vol successen, hobbels en meerdere, soms ongewenste verhuizingen. Met die dynamiek voegen we ons straks bij Beeld en Geluid.
Mark Ritsema
Medewerker Muziekweb, journalist, muziekprogrammeur, artiest