Een nieuwe horizon in het Caribisch gebied
Sommige dromen laten je nooit los. Voor mij is dat het maken van documentaires in het Caribisch gebied. Dit jaar zet ik alles op alles om die droom waar te maken. In 2025 wil ik makers samenbrengen om urgente verhalen te vertellen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en in Suriname. Het zijn verhalen die niet alleen de eilanden raken, maar ook wereldwijd relevant zijn.
Het Caribisch gebied roept vaak beelden op van palmbomen en azuurblauwe zeeën. Maar achter dat paradijselijke plaatje schuilen urgente verhalen over klimaatverandering, massatoerisme en gemeenschappen in transitie. Mijn fascinatie voor de regio begon in 2023, toen mijn vriendin Puck Schmitz naar Curaçao verhuisde om als journalist voor de Amigoe te werken.
Tijdens mijn verblijf kreeg ik de kans om het eiland en zijn verhalen van dichtbij te ervaren. Curaçao is klein – qua oppervlakte vergelijkbaar met Texel, met een inwonertal van Amersfoort. Toch stapte ik er van het ene grote verhaal in het andere. Van stranden die worden gemoderniseerd (lees betegeld) door massatoerisme tot gemeenschappen die worstelen met klimaatverandering en economische afhankelijkheid.
De uitdagingen voor makers op de eilanden zijn groot. Er zijn geen specifieke opleidingen voor film of journalistiek, en fondsen zijn beperkt en eigenlijk alleen Nederlands. Bovendien kan de kleinschaligheid van de eilanden een obstakel zijn: iedereen kent elkaar, wat het lastig maakt om onafhankelijk en kritisch te werken.
Toch liggen hier juist kansen. Het Caribisch gebied ademt verhalen die verteld moeten worden. Verhalen die verder gaan dan het slavernijverleden – hoewel dat een grote rol speelt in de cultuur – en die actuele thema’s belichten zoals klimaatverandering en de modernisering van stranden, waardoor steeds meer van het eiland in handen komt van toeristen.
Het afgelopen jaar sprak ik veel getalenteerde makers, researchers en journalisten op de eilanden. Stuk voor stuk mensen met passie en visie, maar ook met dezelfde uitdaging: hoe maak ik mijn verhaal en bereik ik mijn publiek? Voor hen wil ik in 2025 en daarna met DocHuis verschil maken. Naast de producties die we in Nederland realiseren, richten we ons op samenwerking in het Caribisch gebied. Ons doel is niet alleen om sterke documentaires te maken, maar ook om kennis en tools achter te laten waarmee lokale makers hun eigen verhalen kunnen vertellen. Verhalen hebben de kracht om werelden te openen. In 2025 gaan we daar werk van maken, samen met de makers van het zonnigste deel van Nederland.
Julian Klop
Documentaireproducent bij Dochuis
De week van Julian Klop
-
Μaandag2025: het jaar voor onontdekte makers en verhalen
-
DinsdagDe producent: zakelijke ondernemer of inspirerende mogelijkmaker?
-
WoensdagFlexibel nieuwe wegen verkennen
-
DonderdagEen nieuwe horizon in het Caribisch gebied