Hoe verder met de ‘vergroening’?
Gisteravond nog even een BFF-overleg (Branchevereniging Film Facilitaire-bedrijven) gehad. De BFF is opgericht door en voor de in vooral Amsterdam gevestigde facilitaire filmbedrijven. Dit was een paar maanden voordat in Hilversum de AFN (Audiovisuele Federatie Nederland) werd opgericht door de aldaar aanwezige facilitaire bedrijven.
Het oprichten van deze branchevereniging(en) komt voort uit 2 redenen:
1. Tijdens corona werd duidelijk dat we als facilitaire partijen geen of nauwelijks een communicatieplatform hadden richting de overheid en dus slecht vertegenwoordigd waren in Den Haag.
2. Een veel actueler onderwerp was en is de verduurzaming van de mediabranche. Een onderwerp dat past in mijn verhaal van gisteren.
Het ging binnen de BFF vooral over de ‘vergroening’ van de branche en de actuele uitdagende situatie rondom de milieuzones in Nederland, waar ook wij, figuurlijk en letterlijk middenin zitten met ons bedrijf Het Licht. De grote uitdagingen zijn momenteel de onduidelijkheid rondom de regelgeving en de kosten die moeten worden gemaakt.
Vooral dat laatste is een hot issue. Om te verduurzamen, moeten nu eenmaal grote investeringen worden gedaan die terugverdiend moeten worden. Gezien de niet groter wordende budgetten voor het maken van producties, wringt de schoen of gaat die natuurlijk ergens wringen. De klant kan of wil de meerkosten niet betalen, ofwel het voelt alsof we in een patstelling dreigen te komen.
De Haagse overheid is vooralsnog onduidelijk over wel of niet, maar een aantal gemeentes (waaronder Amsterdam) lijkt toch echt door te zetten. Waarbij gezegd dat de gemeente via allerlei adviseurs, informatiepunten en website tracht ons te voorzien van allerlei informatie.
100% concreet is het echter nog steeds niet. Feit blijft dat wij als toeleveranciers met gezwinde spoed verder moeten om niet te laat te zijn als het werkelijk zover is.
Ik wil niet per definitie de loftrompet steken over het Filmfonds, maar in dit geval is het wel erg prettig voor de branche dat deze instantie er is. Naast hun directe ingang bij de overheid in Den haag en de welbekende rol als verlener van subsidie voor het produceren van film, hebben ze zich ook ten doel gesteld de branche te ondersteunen in hoe om te gaan met de verduurzaming ervan.
Hoewel het Fonds zich niet op glad ijs wil begeven wat betreft inhoud en belangenverstrengeling, is het met de beschikbare financiële middelen die zij ter beschikking heeft ook een mooi stuurmiddel om zowel producenten als dus ook de facilitaire bedrijven in de filmindustrie aan te moedigen en te blijven zoeken naar een gezondere en groenere wereld!
Loet Bol
Managing Director Lichtmacht
De week van Loet Bol
-
ΜaandagDe laatste loodjes van 2024
-
DinsdagHoe verder met de ‘vergroening’?
-
WoensdagIt’s all about the people