Joost en Menno
NPO Campus
2025 - week 08

Muziek en de toekomst van radio

Muziek is waarom je een radiozender aanzet. Dankzij de radio ontdekte ik de Arctic Monkeys, Ed Sheeran en Mumford & Sons. Muziek is de reden dat ik ‘s avonds onder mijn dekbed naar Michiel Veenstra op 3FM luisterde en later zelf bij de radio wilde werken. 

Bij NPO Campus deden we een onderzoek onder jongeren van 16 tot 29 jaar om uit te zoeken hoe zij radio beleven. De uitkomsten vormden de leidraad voor de inhoud van De Ochtendshow van 2030, de themaweek die we deze week op NPO Campus Radio uitzenden. Geen verrassing dat voor jonge radioluisteraars muziek de essentie is. En een groot deel van de jongeren ook invloed wil hebben op de playlist.

Is het een vergezicht dat radio straks een persoonlijke afspeellijst van de luisteraar is met tussendoor zijn of haar favoriete dj? Misschien. De experts die ik de afgelopen tijd sprak, verschillen hierover van mening. De toepassing zal er zeker komen, maar de band die je hebt met jouw radiostation ontstaat ook op basis van het unieke muziekformat van die zender. Bovendien, is de kracht van radio niet juist het doorbreken van je persoonlijke ‘muziekbubbel’? Even uit het algoritme van een streamingdienst. Wellicht is er in de toekomst ruimte voor een middenweg.

Op NPO Campus Radio gaven we de luisteraar gisteren real-time invloed op de muziek. Democratische playlist-curatie met een innovatieve tool, laagdrempelig door een simpele QR-code op visual radio. De uitvoering was nog wat rommelig (zoals het hoort bij een experiment), maar het was een mooi probeersel om de controle van de playlist een half uur lang volledig in handen van onze community te leggen.

Voor de talenten van NPO Campus is het een uitdaging om deze week de verschillende technische nieuwigheden te combineren met presenteren, maar ik voel het enthousiasme en plezier in de studio. Omdat het mag lukken, maar zeker ook mag mislukken, gaat iedereen het avontuur naar 2030 volop aan.  

Ik hoop dat je deze week eens meeluistert via DAB+, meekijkt via npocampus.nl/live, of meedoet via ons extra contentkanaal op Twitch. Morgen gaan we voor sciencefiction-radio met een hologram-interview. Later deze week testen we live interactie met een AI-sidekick en experimenteren we met meerdere superkorte nieuwsblokken in onze Ochtendshow van 2030. En tussendoor? Muziek. De basis van een radioprogramma, nu en in de toekomst.

Joost Schulte
Coördinator van NPO Campus Radio (3FM/NTR), de opleidingszender voor nieuw talent en experiment