Marc Visch
2018 - week 46

Nieuws

‘Journalist ben je voor het leven!’ Ik hoor mijn collega’s bij de NLPO al zuchten, want op kantoor kunnen ze dit mantra inmiddels dromen. Maar ja, ik blijf het gewoon zeggen.

Journalistiek loopt als een rode draad door mijn leven, eigenlijk van kinds af aan. Als klein jongetje was ik volledig gegrepen door de radio; hét medium van de verbeelding. Felix Meurders, Peter van Bruggen en Frits Spits. Mijn helden die via de radio een film in mijn hoofd wisten te planten. Op een stoute dag ‘gewoon’ Frits gebeld met de vraag of ik eens langs mocht komen. En dat mocht! Ik wist het zeker: ik moest en zou bij dé radio. Dat, gecombineerd met de natuurlijke aandrang overal het ‘waarom’ van te willen weten, maakte de stap naar de radiojournalistiek vanzelfsprekend.

Mijn journalistieke carrière begon – hoe toepasselijk – bij de lokale omroep. En zeg nou zelf: wie bij de omroep is daar niet begonnen? Ik werd uitverkoren deel te nemen aan een training van Club Veronica en bleef als verslaggever en regisseur hangen bij Club Veronica Trend. Mijn eerste ‘echte’ baan was bij Radio Noord-Holland. Daarna volgde RTV Oost. En omdat ik leerde hoe belangrijk de journalistiek is voor een gezonde democratie, werd ik actief binnen de NVJ. Ruim negen jaar heb ik mij uiteindelijk als Omroepsecretaris bij deze beroepsvereniging ingezet voor een onafhankelijke en pluriforme journalistiek.

Hoewel ik tegenwoordig geen praktiserend journalist meer ben, komt mijn achtergrond goed van pas in mijn huidige werk. Journalistiek behoort namelijk tot de core business van onze sector. Terwijl de gemeenten steeds meer taken overgeheveld krijgen, is het schrijnend om te zien dat de lokale journalistiek steeds verder uitgehold raakt. Lekker belangrijk? Heel belangrijk! Want daarmee staat uiteindelijk de (lokale) democratie op het spel.

Dus zetten mijn team en ik ons voor 100% in om de lokale omroepsector te professionaliseren op het journalistieke vlak. Maar met behoud van wat de lokale omroep zo uniek maakt: talentontwikkeling, het bevorderen van gemeenschapszin en het bieden van een van de mooiste hobby’s die een mens maar kan wensen. Professionals en vrijwilligers samen maken de lokale omroep.

Ziedaar onze opdracht: lokale omroepen moeten zich onderscheiden met lokale journalistiek. En dat doen we ook! Wij zijn de waakhond van de lokale democratie, we zitten in de haarvaten van de samenleving, we zijn letterlijk en figuurlijk altijd in de buurt… Kortom, toegevoegde waarde in de media en de maatschappij. In de wet heet dat Lokaal Toereikend Media Aanbod, wij noemen het liefkozend LTMA.

Marc Visch
Directeur Stichting NLPO

De week van Marc Visch

2018 - week 46