Nieuwswijsheid
Levendig staan mij de colleges Pers & Journalistiek voor ogen, die ik volgde tijdens mijn studie Politicologie aan de UvA. Iedere student kreeg een maand lang een abonnement op een andere buitenlandse krant en mijn keuze viel op de Süddeutsche Zeitung.
Vervolgens vergeleken we dagelijks de artikelen over eenzelfde internationale gebeurtenis. Voor mij was het destijds als jonge student een eyeopener om te lezen hóe verschillend in diverse media over hetzelfde nieuwsfeit werd bericht.
Daarom verheug ik mij vandaag op het Cross Media Café over ‘Nieuwsvoorziening van de Toekomst’. Dit onderwerp heeft ook mijn interesse, omdat het educatieprogramma van Beeld & Geluid in Den Haag zich richt op nieuwswijsheid. In het museum ontdekken leerlingen alles over nieuws. Hoe wordt nieuws gemaakt en verspreid? Wie bepaalt wat zij te zien krijgen? Na een museumbezoek en een workshop snappen leerlingen hoe nieuws hun blik op de wereld vormt en weten zij welke impact het heeft als zij zelf verhalen delen.
En er is meer. Nieuwswijsheid staat in Den Haag ook centraal in de samenwerking met hogescholen en universiteiten. Zo onderzochten tweedejaars studenten van St. Joost School of Art and Design hoe je als beeldmaker een journalistiek verhaal kunt vertellen. Aan de hand van beeldfragmenten uit het archief van Beeld & Geluid rond het thema ‘protest’ maakten zij verhalende animaties. Nog te zien tot 30 september.
Vanavond sluit ik de dag af met mijn werk als vrijwilliger voor Amnesty International. Dan buig ik mij, als voorzitter van de benoemingsadviescommissie, over de vacature voor een nieuw jongerenbestuurslid. Tot 18 september kunnen jongeren tot 25 jaar solliciteren naar deze prachtige rol, waarin je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de verbetering van mensenrechten. Én aan de persvrijheid!
Helen Meijer
Manager Educatie Beeld & Geluid