Carl Lunenborg
2019 - week 06

Ode aan het oosten

Ik ben er niet geboren, want Deventer ligt in Salland en dat is het centrum van de wereld, dacht ik in mijn prille jeugd. Twente in het uiterste oosten trok me destijds niet, want dat lag te dicht in de buurt van dat enge land waarover mijn nog engere geschiedenisleraar boze verhalen vertelde. Bovendien spraken ze er een gek taaltje en moesten ze er niets van buitenlui hebben. Alles voorbij Holten was linke soep.

Nu ben ik er een paar keer per week voor zaken en geniet ik van alles wat ik toen niet wilde zien. Enschede, Oldenzaal, Almelo, Hengelo, Haaksbergen, Ootmarsum of Johma’s Losser. Wat bruist het in Twente! Ik vraag mijn digitale assistente Alexa af en toe RTV Oost in te schakelen en prompt daalt er een wolk van rust over mij. Twentse nuchterheid is troef en de zakelijke onderwerpen inspireren mij tot wat ik, als Hollander in Duitsland, aan kansen zie in Twente en het grensgebied Euregio.

Neem Enschede. De stad die al een paar keer herrees. Vorig weekend was ik er met mijn vriendin en zelfs in de snijdende kou voelde het er warm. Een plein vol cafeetjes, zo feestelijk verlicht dat zelfs ongezellig februari nog leuk wordt. Plus een prachtig cultuurplein, met voor iedere stijl een eigen gebouw, zo lijkt het wel. Zowel studenten als ondernemers maken het tot een feestje om er rond te lopen en te genieten.

Maar wat mij nog het meest opvrolijkt, is het enthousiasme van slimmeriken van de Universiteit Twente die startups uit de grond stampen en zich niets aantrekken van wat er in de Randstad gebeurt. Ze kijken niet meer naar het westen, maar naar het Münsterland, het Roergebied en zelfs nog verder oostwaarts. Daar liggen de kansen, het grotere geld en een toekomst voor hun beginnende ondernemingen.

De stad Enschede speelt er slim op in door steeds meer samen te werken met Münster (de burgemeesters Onno van Veldhuizen en Markus Lewe ruilden zelfs al eens een lang weekend van zetel om elkaars stad beter te leren kennen). En zo ontstonden in hoog tempo nieuwe initiatieven voor uitwisseling van media, cultuur, wetenschap en techniek. Riant gevulde Europese fondsen helpen graag een handje om dat proces nog verder te versnellen.

Ik pleit ervoor dat het westen van Nederland beter naar de ondernemingslust en tomeloze nieuwsgierigheid in het oosten kijkt. Het gekke taaltje is niet meer, buitenlui zijn van harte welkom, het enge land van mijn geschiedenisleraar is niet meer eng en voorbij Holten ligt nog een flink stuk adembenemend Nederland. Bovendien gaat de zon er ’s ochtends nét even eerder op.

Carl Lunenborg
Managing partner e-Intelligence.nl

De week van Carl Lunenborg

2019 - week 06