Onder de blote hemel? Ja!
Vandaag neem ik jullie mee naar het Vlaamse. Als juryvoorzitter van de prestigieuze Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario mag ik elk jaar de winnaar ervan, naast een oorkonde, een bedrag van € 7500,00 overhandigen. Het ene jaar op FilmFest Gent en dit jaar op het Nederlands Filmfestival.
Ooit mocht ik zelf de prijs in ontvangst nemen, was een geweldige stimulans om succesvol te worden als auteur. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het ANV. De ingediende scenario’s mogen nog geen steun van fondsen of producenten hebben. Mijn mede-juryleden zijn allemaal werkzaam in de Nederlandse of Belgische film- en televisiewereld. (Divers en inclusief avant la lettre).
Dit jaar waren er maar liefst 43 inzendingen. Elk jaar meer! Wellicht omdat het winnende scenario steevast een producent vindt en uiteindelijk verfilmd wordt. Als voorzitter van de jury lees ik alle inzendingen, mijn medejuryleden een deel ervan. Zo gevarieerd samengesteld dat alle scenario’s gelezen zijn. Daar komt elk jaar een shortlist uit. In Antwerpen volgt dan het juryberaad waar een scenario wat niet op de lijst terecht is gekomen alsnog door een jurylid ingebracht kan worden.
Maar… Wat heel belangrijk is: we lezen de scenario’s in een geanonimiseerde versie. Wie het geschreven heeft weten we niet. Dit jaar is zelfs het titelblad een nummer geworden. Op het internet zou wellicht middels de titel of de logline de schrijver ervan te achterhalen zijn. Het anoniem lezen zou overal in de culturele sector de norm moeten zijn. Niet zelden regeert bij commissies de waan van de dag en het afvinken van de benodigde hokjes om aan ieders wens en of politieke correctheid te voldoen. Een scenario, een filmplan en zelfs een format voor een reality serie moet ergens ‘schuren’ of origineel zijn. Evenzo bij andere cultuuruitingen. Moed, durf en ontroering daar draait het om. Anoniem lezen en beoordelen neemt daarbij elke vooringenomenheid weg. Mee eens?
PS
Onder de blote hemel was de titel van een prachtig scenario van Lilian Sijbesma over de tienjarige Elvie die met haar verstandelijk beperkte moeder Emma op een camping midden in de natuur woont. Lilian zelf regisseerde onder dezelfde titel een even wonderschone film die vorig jaar uitkwam. Ga hem zien of online ophalen bij bijvoorbeeld Pathé.
Ruud van Gessel
Ruud van Gessel heeft een lange staat van dienst als regisseur en producent. Met een achtergrond als cultuurhistoricus regisseert en schrijft hij wat de mens in deze wereld beweegt. Zijn romans worden uitgebracht door Uitgeverij De Kring in Amsterdam.
De week van Ruud van Gessel
-
ΜaandagMoin Wasbeer
-
DinsdagOnder de blote hemel? Ja!
-
WoensdagNPO talkshows zijn zerp!
-
DonderdagHet is teruggooi donderdag
-
VrijdagDe Cava Dagboeken