Politieke diversiteit
“Waar is toch de PVV-stemmer op de nieuwsvloer?” vraag ik me weleens af. Voor veel nieuwsredacties is ‘diversiteit en inclusie’ een hot issue. Beleid wordt ontwikkeld en middelen worden ingezet met de vurige wens om een afspiegeling te vormen van de maatschappij.
De noodzaak om nieuws voor iedereen te maken wordt steeds meer gevoeld. Als chef en eindredacteur van het nieuwsprogramma Editie NL is dit een dagelijks onderdeel van mijn werk. Dan gaat het zowel om diverse perspectieven in de verhalen die we maken als om de samenstelling van het team.
Over diversiteit wordt meestal gesproken in termen van kleur, religie of gender. Steeds vaker gaat het ook over regionale diversiteit. Noodzakelijk, want het merendeel van de mensen op nieuwsredacties in Hilversum stapt nog steeds uit de trein die vertrok uit Amsterdam of Utrecht. Diversiteit is naar mijn mening nog veel breder dan dat.
We hebben het op Nederlandse nieuwsredacties te weinig over de representatie van politieke voorkeur en bevinden ons veelal in dezelfde sociaaleconomische klasse. De eerste collega die PVV stemt en dit zonder schroom toegeeft, moet ik nog tegenkomen. Of zijn ze bang om door Wilders als ‘tuig van de richel’ te worden bestempeld?
Het is belangrijk voor een nieuwsredactie om het vooral niet te veel met elkaar eens te zijn. Natuurlijk mag je van een journalist verwachten dat hij een onderwerp vanuit meerdere perspectieven kan belichten zonder daarin een eigen voorkeur kenbaar te maken. Maar een mix van politieke en maatschappelijke opvattingen op een redactie kan leiden tot inhoudelijke discussies die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich gehoord en vertegenwoordigd voelen in onze berichtgeving.
Misschien moeten we ons afvragen of onze redacties echt representatief zijn en wat de gevolgen zijn van een gebrek aan politieke diversiteit.
Iwan Zeinstra
Eindredacteur en chef Editie NL