Redactiesystemen
Vroeger waren mediaplatforms vrij afgebakend. Radio luisterde je in de auto, televisie keek je op de bank en YouTube was iets voor in het computerlokaal van de middelbare school.
Anno 2021 zijn die grenzen steeds meer vervaagd en kun je radio luisteren en tv kijken waar en wanneer je maar wilt. De vervaging tussen al deze verschillende platforms komt mijns inziens op een ultieme manier samen in het BNNVARA programma De Nieuws BV, elke werkdag te zien en te horen op NPO Radio 1, op NPO 2 en online.
Dit is tot nu toe een van de meest interessante projecten waaraan ik heb meegewerkt. De techniek van een studio ontwerpen is altijd leuk, maar wanneer deze studio tegelijkertijd voor radio, televisie en online wordt ingezet, is het helemaal feest. Daarbij moet je alle belangen goed tegen elkaar afwegen, want elk medium heeft zijn eigen technische specificaties, benodigdheden en wensen.
De studio is zo ingericht, dat met minimale crew een volledige show kan worden gemaakt. Slechts vijf mensen bevinden zich tijdens de uitzending in de regie en zijn samen verantwoordelijk voor de audio, instarts, graphics en het bedienen en schakelen van de camera’s. Dat vereiste veel denkwerk vooraf, zowel van ons als van onze opdrachtgever, over welke handelingen en verantwoordelijkheden een persoon kan combineren. Vervolgens moesten we onderzoeken hoe we deze apparaten ook dusdanig bedienbaar kregen vanaf één werkplek. Als dat dan lukt, geeft dat een enorme kick.
De studio is daarnaast gekoppeld aan NEP’s Centralized Production platform. Dit betekent dat de studio via netwerkverbindingen verbonden is aan het datacenter van NEP, waar een deel van de benodigde hardware zich bevindt. Hierdoor is de techniek eenvoudig deelbaar en te gebruiken voor andere producties of locaties tegelijk. De studio is daardoor niet alleen ingericht om zo efficiënt mogelijk een nieuwsprogramma te maken, maar ook nog eens om duurzaam te werken en te produceren.
Inmiddels vinden na geruime tijd van produceren ook weer nieuwe innovaties plaats. Een van die innovaties is het redactiesysteem Tinkerlist. Bij een redactiesysteem denk ik aan een programma waar je de draaiboeken en achtergrondinformatie in verwerkt, maar Tinkerlist kan veel meer. Door in de toekomst op een slimme manier alle apparaten van een studio aan een overkoepelend programma te koppelen, neem je veel tussenstappen weg.
Voor de redactie worden niet langer allemaal verschillende applicaties gebruikt, maar stuur je straks met een enkele front-end alle verschillende apparaten aan. Dit is uiteraard ook nodig in een tijd waarin alles steeds efficiënter wordt en mensen korter op de actualiteit willen produceren. Elke technische en/of menselijke tussenstap kan extra tijd kosten en hoe minder stappen in het proces hoe beter uiteraard!
Kortom, in De Nieuws BV staat efficiëntie en innovatie voorop en ik vind het ontzettend interessant en uitdagend om mee te denken over nieuwe oplossingen en tot op de bodem uit te zoeken of dit mogelijk is. Vandaag gaan we weer een test doen met Tinkerlist om een stap dichterbij de ultieme koppeling te komen. Ik kan in ieder geval niet wachten!
Alain Dikken
Solutions Consultant NEP
De week van Alain Dikken
-
ΜaandagLivestreamen
-
DinsdagThuiswerken
-
WoensdagFlypack 4
-
DonderdagCollega’s
-
VrijdagRedactiesystemen