Transparante registratie
“Ik heb de artiest toch al betaald?” Die vraag krijg ik vaak als ik vertel over mijn werk als manager Evenementen bij Buma/Stemra. Maar wie een artiest boekt voor een optreden, betaalt niet de componist, tekstschrijver of uitgever van de liedjes die de artiest uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een DJ die andermans liedjes draait, of een coverband. De auteurswet bepaalt dat de makers van die liedjes ook een vergoeding krijgen.
Daarvoor sluiten organisatoren zoals festivals, cafés, dorpsfeesten, theaters, poppodia en concertzalen een licentie af en leveren artiesten hun setlijsten aan. Door de data van de setlijsten weten wij bij Buma/Stemra welke muziek er gespeeld en gedraaid is. Zo zorgen wij dat de schrijvers van de gespeelde of gedraaide liedjes een vergoeding krijgen voor het gebruik van hun werk. En dat zij muziek kunnen blijven maken.
Data en IT
Om alle data te kunnen verwerken, maken we gebruik van digitale technologie en werken we samen met webcrawlers en experts in fingerprinting-technologie. Met de inzet van die innovaties zorgen wij dat organisatoren een licentie krijgen die aansluit bij hun evenement of zaal.
Ook weten we zo precies welke muziek er gebruik is. Ook in DJ-sets. Op die manier verbeteren we onze dienstverlening richting organisatoren én onze leden. Iedereen is gebaat bij een eerlijke, nauwkeurige en transparante registratie, want alleen zo houden we een gezond muzikaal ecosysteem in stand waarin steeds weer nieuwe muziek gecreëerd kan worden.
Ik kijk ernaar uit dat de concertzalen en poppodia weer vol staan met muziekliefhebbers. Zodat we weer gezamenlijk kunnen genieten van muziek. Liefhebbers, ondernemers en makers!
Hannah de Maat
Manager afdeling Evenementen Buma/Stemra
De week van Buma-Stemra
-
ΜaandagTransparante registratie
-
DinsdagHet belang van muziek
-
WoensdagMuziek en online platforms
-
DonderdagMeten met fingerprinttechnologie
-
VrijdagTransparant beleid