Trend
Stel je voor dat je leeft in een wereld waar de taal van het ene moment op het andere verandert zonder dat daar een duidelijke reden voor is en dat niemand dat in de gaten lijkt te hebben. Dat lijkt een utopie, maar toch leven we er middenin.
Een voorbeeld. Tegenwoordig legt men de klemtoon meestal op de eerste lettergreep. Denk aan de Unieke woonweken, Exclusieve aanbiedingen en vele andere woorden. Terwijl de klemtoon eigenlijk op de laatste lettergreep hoort te vallen. Dus, unieke, exclusieve en ga zo maar door. Zo’n verandering komt officieel nergens vandaan, maar ineens, boem, daar is ie en is iedereen om, tot en met serieuze media zoals het Journaal aan toe. Denk ook aan halluf twaaluf in plaats van half twaalf. Of in Texel in plaats van op.
De laatste trend is de woorden die en dat door elkaar halen. Een groep dat… Het gaat maar door. En weer doet iedereen blind mee. Zo las ik van de week nog in een landelijk dagblad een meisje die echt perfect was. Dat terwijl er bij mij in het hoofd meteen kortsluiting ontstaat wanneer ik zoiets hoor of lees. Bij Uniek of uniek zou je nog kunnen denken dat het een verfraaiing is. Maar bij die en dat, nee.
Eens kijken hoe het na deze column gaat. Ik vrees dat er weinig zal veranderen en dat de volgende verrassing alweer op de loer ligt.
Michiel Koudstaal
Eigenaar/stem Voxcast
Foto: Jet Helsloot