Joost en Menno
NPO Campus
2025 - week 08

‘Waar is dat knopje voor?’

Als je ooit een rondleiding bij radiostudio’s mee hebt gemaakt, hoorde je vroeger die vraag vaak. Tegenwoordig is het vaker ‘huh, zoveel schermen’? ‘why zoveel camera’s?’ De gemiddelde radiostudio is anno 2025 meer een toren van een professionele belegger of luchtverkeersleider. En al helemaal in deze experimentweek.

Technische kennis heeft talent allang niet meer écht nodig in een radiostudio. Een maker als Sophie Hijlkema stond nog niet heel lang geleden met een bijbaan in een schoenenzaak met letterlijk 0 radio-ervaring. Doelgroepkennis heeft ze te over! Luister en hoor waar zij nu staat: Creativiteit, communicatiekracht, je kunnen verplaatsen in een doelgroep, liefde voor muziek en een dosis humor en timing is een handiger set vaardigheden. Radio is sterk vanwege de connectie en persoonlijke touch. Niet alleen de techniek! 

De NPO is publiek bezit en daar hoort gewoon keihard investeren in talent bij. Nellie Benner, de sidekick van Barend? Begonnen op het kanaal van de Campus. Zo’n beetje heel de 3FM programmering is gestart in de ‘Eerste Divisie’: lekker jezelf leren kennen als maker!
Radio vecht voor mediatijd en hierdoor spelen veel zenders op safe. Daarom een hard pleidooi om te blijven investeren in nieuwe makers. Met een experiment als De Ochtendshow in 2030 en Campus Radio kunnen jonge makers risico’s nemen en nieuwe dingen uitproberen. Zonder risico, lekker met piepende banden door de bocht.  

Investeren in talent is pure noodzaak voor een gouden toekomst van radio. De dj’s en producers die nu worden opgeleid, zijn later de makers die de radio populair houden en betekenis geven. Ze zijn de stemmen van nieuwe generaties. Door hen nu de juiste begeleiding te geven, borgen we kwaliteit voor de komende jaren, met hopelijk heel veel spraakmakende verrassingen. Want de nieuwe Gerard Ekdom, Marieke Elsinga of Jan Willem Roodbeen kan deze dagen zomaar eens in de ochtend als experiment te horen zijn! 

En laten we vooral dit altijd live blijven trainen. Anders dan bijvoorbeeld podcasting of streaming, vereist live radio specifieke vaardigheden die je alleen in de praktijk kunt leren – van het omgaan met techniek tot het aanvoelen van je publiek en inspelen van de dag. Want zoals vandaag is er maar 1! Make it count. Werk ze!

Menno de Boer
NPO Campus