Zoenen is vies
“Kunnen jullie geen pictogram maken voor zoenende mensen in films?” Deze vraag kregen wij van een meisje van negen uit Den Haag en dat is niet de enige vraag die wij krijgen van kinderen. Ze geven graag hun spreekbeurt over Kijkwijzer en zijn goed op de hoogte van de betekenis van de pictogrammen.
Vandaar dat wij ze soms ook inschakelen als we op zoek zijn naar een nieuw pictogram zoals bij de categorie voor Gevaarlijk Gedrag. Op televisie en in films kennen we gevaarlijk stuntgedrag niet of in mindere mate, maar online veel meer. Daar zijn challenges een fenomeen met toenemende populariteit en navolging. Ondanks de vaak onschuldige aard kunnen de gevolgen fataal zijn.
Bijvoorbeeld doordat ze niet goed worden geïnterpreteerd of het helaas mis kan gaan en op suïcide kan lijken. Denk aan de choking challenge, kinderen verstikken zichzelf of elkaar door de halsslagaders dicht te knijpen. Met een lint van een badjas, de handen, een riem of een stropdas. Het geeft een ‘high’ gevoel. Dit wordt gefilmd en online gezet.
In Nederland heeft dit ook dodelijke slachtoffers geleid. Het is daarom relevant om jongeren en hun omgeving te waarschuwen voor de potentiële gevaren van online challenges. Dat kunnen we nu ook met het nieuwe Kijkwijzerpictogram. Sinds 1 juli van dit jaar geven we uitvoering aan een uitbreiding van de Mediawet die online aanbieders van videocontent verplicht zich aan dezelfde regels te houden als de omroepen. Dit betekent onder meer dat zij kinderen dienen te beschermen tegen schadelijke beelden met Kijkwijzer, waardoor ze bij het NICAM terechtkomen.
Dat nieuwe pictogram voor gevaarlijk gedrag moet nog goed geladen worden en bekend worden onder het brede publiek. Daarom ga ik vandaag op zoek naar een goede communicatieprofessional die ons daarmee kan helpen.
Tiffany van Stormbroek
Directeur-bestuurder NICAM/Kijkwijzer